19:47 Rusija: Oborene tri ukrajinske BPL i helikopter Mi-24

Ruske snage oborile su u poslednja 24 sata ukrajinski helikopter Mi-24 i tri bespilotne letelice, reklo je MO Ruske Federacije.

19:25 Oko 2000 civila evakuisano iz Kijeva

Oko 2.000 ljudi evakuisano je danas iz Kijevske oblast

14:45 Šolc i Makron razgovaraju sa Putinom

Francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc započeli su razgovor s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o ratu u Ukrajini.

Razgovor je trajao 75 min, a oba lidera pozvala su Putina da momentalno prekine dalja dejstva u Ukrajini.


Makron je na samitu Evropske unije u petak rekao da će on i Šolc održati novi razgovor s Putinom u narednim satima


Na svega 25 kilometara severozapadno od Kijeva u toku su velike borbe između ruskih i ukrajinskih snaga, dok su Harkov, Černihiv, Sumi, Mariupolj pod teškim granatiranjem.

U više ukrajinskih gradova jutros su se začule eksplozije, kojima su prethodile sirene za uzbunu

Eksplozije su se mogle čuti u gradovima Nikolajev, Kropivnicki i Dnjepar.

U Dnjepru se aktivirala i protivvazdušna odbrana, a gradske vlasti tvrde da je napad uspešno odbijen. U ovom gradu začule su se dve eksplozije.

Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk rekla je da se nada da će se nekoliko humanitarnih koridora otvoriti u subotu za hiljade stanovnika u bombardovanim gradovima, od opkoljenog lučkog grada Mariupolja do Zaporožja.

Međutim, guverner Kijevske oblasti je rekao da se borbe i pretnje ruskim vazdušnim napadima nastavljaju i tokom pokušaja evakuacije, dok guverner Donjecke regije kaže da stalno granatiranje otežava dovođenje pomoći u Mariupolj.

Ruski raketni napadi uništili su ukrajinsku vazdušnu bazu i pogodili skladište municije u blizini grada Vasilkiva u Kijevskoj oblasti rano jutros.

Od portparola Ministarstva odbrane RF Igora Konašenkova stiže potvrda da je gađan aerodrom u Vasilkovu, kao i glavni centar radio i elektronske obaveštajne službe Oružanih snaga Ukrajine u Brovarima.

Ruska taktika u ovom ratu slična je onoj koja se primenjivala u Čečeniji i Siriji, a koja se ogleda u opkoljavanju gradova i teškim bombardovanjem sa zemje i vazduha. Ono što se sada dešava u Mariupolju, preti da počne da se dešava isto u Kijevu.

Uprkos svakodnevnim pisanjima da će se Belorusija direktno uključiti u sukob, vlasti u Kijevu ne veruju da će se to desiti.

Ukrajinski Centar za strateške komunikacije izneo je mišljenje da ne odbacuje mogućnost da bi Belorusija već mogla da se priključi Rusiji u napadu. Sa druge strane Pentagon nema podatke koji potvrđuju da se u Ukrajini nalaze beloruski vojnici.

Vašington post piše da SAD i evropski partneri rade na tome da Ukrajini dostave „sofisticiraniji“ sistem protivvazdušne odbrane, ali i drugo naoružanje. Koliko je verovatno da se to desi, teško je to u ovom momentu reći.

Ukrajinski otpor popušta iz dana u dan i veliko je pitanje koliko će ukrajinska vojska još dugo moći da pruža otpor.

Kategorije:Sukobi u svetu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *