18:30 Rusija se oglasila povodom bombardovanja baze nadomak poljske granice

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je u vazdušnim napadima uništena velika količina oružja koje su isporučile strane države te da je ubijeno „do 180 stranih plaćenika“. 

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova upozorio je u subotu da bi se konvoji zapadnog oružja za Ukrajinu mogli smatrati legitimnim ciljevima.

13:00 Pogođena fabrika Zorja-Mašprojekt u Mikolajevu

To je istraživački i proizvodni kompleks koji je specijalizovan za konstrukciju gasnih turbina. Kompleks je deo državne korporacije Ukrajinske odbrambene industrije (Ukroboronprom).

Ideja o stvaranju fabrike za proizvodnju turbina u Ukrajini pojavila se ubrzo nakon Drugog svjetskog rata. Sovjetska vlada je 9. jula 1946. godine donela odluku o osnivanju fabrike u Mikolajevu, dok su gradske vlasti našle mesto u jugoistočnom predgrađu grada u blizini vojnog aerodroma Kulbakine.

Pripremni radovi započeli su u martu 1948. godine, a izgradnja je trajala narednih pet godina. U početku se fabrika zvala Južna turbina.

Nakon krimske krize 2014. godine, Ukrajinci su odbili snabdeti rusku mornaricu brodskim turbinama iz ove fabrike, pa je NPO Saturn dobio zadatak da dizajnira nove motore za fregate klase Admiral Gorškov i Admiral Grigorovič.


Ruski borbeni avioni izveli su vazdušni napad na ukrajinski vojni objekat koji se nalazi na svega 25 km od granice sa Poljskom.

Reč je o Međunarodnom centru za očuvanje mira i sigurnosti u Javorivu. Avioni su lansirali 30 krstarećih raketa, od kojih je jedan deo navodno uspela da obori ukrajinska PVO. Najmanje 35 ljudi je poginulo u napadu, dok je 134 ranjeno.

U bazi su ranije radili strani vojni instruktori. Nije poznato da li ih je bilo u trenutku napada.

Baza površine 360 kvadratnih kilometara, udaljena manje od 25 km od poljske granice, jedna je od najvećih u Ukrajini, ali i najveća u zapadnom delu zemlje. Ukrajina je tamo održavala većinu svojih vežbi sa zemljama NATO-a pre invazije. Poslednje velike vežbe bile su u septembru prošle godine.

U sedmicama pre ruske invazije 24. februara, ukrajinska vojska je tamo trenirala, ali prema ukrajinskim medijima, svi strani instruktori napustili su poligon sredinom februara, ostavljajući pritom svu opremu.

Gradonačelnik drugog grada u zapadnoj Ukrajini, Ivano-Frankivsk, rekao je da su ruske trupe takođe nastavile da gađaju njegov aerodrom, bez prvih izveštaja o žrtvama.

U istočnoj Ukrajini, ruske trupe pokušavaju opkoliti ukrajinske snage, a obruč se steže i u Mariupolju na jugu, kao i u Harkovu na severu.

Kada je reč o Mikolajevu čini se da Rusi zaobilaze ovaj grad i kreću se dalje ka severu. Nije poznato kakvi su ciljevi ovih jedinica koji su prvobitno krenuli u napad sa Krima.

U Kijevu, glavnom gradu Ukrajine, bombardovanje je nastavljeno od rane zore. Sirene su probile stanovnike rano jutros, nakon čega su se čule detonacije.

Tagovi:
Kategorije:Sukobi u svetu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *