Rusija je u petak proširila svoju vojnu ofanzivu na Ukrajinu, udarivši po prvi put u blizini aerodroma na zapadu zemlje. Novi vazdušni napadi u zapadnoj Ukrajini su verovatno bili poruka Rusije da nijedna oblast nije bezbedna.

Zapadni i ukrajinski zvaničnici kažu da su se ruske snage suočene sa otporom jačim nego što se očekivalo, kao i problemima u snabdevanju i moralu. Do sada su najviše napredovali u gradovima na jugu i istoku, dok su odugovlačili na severu i oko Kijeva.

U napadima na zapadni aerodrom u Lucku poginula su dva ukrajinska vojnika i ranjeno šest osoba. U Ivano-Frankivsku, stanovnicima je naređeno sklonište nakon uzbune o vazdušnom napadu. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ukrajinski vojni aerodromi u Lucku i Ivano-Frankivsku stavljeni van funkcije. Rusija upotrebila precizno oružje dugog dometa da „izbaci van snage“ vojne aerodrome u Lucku i Ivano-Frankivsku.

Ruski avioni su po prvi put gađali istočni grad Dnjepar, veliki industrijski centar i četvrti po veličini ukrajinski grad na strateškoj poziciji na reci Dnjepar.

Sa druge strane šef administracije Kijevske oblasti, Aleksij Kuleba, rekao je da je projektil pogodio grad Barišivka, oko 20 kilometara istočno od glavnog međunarodnog aerodroma Borispil u Kijevu. On je prijavio značajnu štetu na stambenim zgradama, ali nema žrtava.

U međuvremenu, novi satelitski snimci pokazuju da se ogroman ruski konvoj izvan ukrajinske prestonice relocirao po šumama (njihova artiljerijska oruđa podignuta su u visinu kao da su u pripremi za paljbu)  i manjim okolnim mestima u blizini Kijeva. Oklopne jedinice su viđene u blizini aerodroma Antonov severno od grada.

Kolona vozila, tenkova i artiljerije duga 64 km nagomilala se izvan grada početkom prošle nedelje, ali izgleda da je njeno napredovanje zastalo jer su kružili izveštaji o nestašici hrane i goriva. Američki zvaničnici su rekli da su ukrajinske trupe takođe gađale konvoj protivtenkovskim projektilima.

Po svemu sudeći ruske trupe pokušavaju da okruže Kijev I zatvore ga sa južne strane. Oni verovatno neće ići na opciju ulaska u grad jer bi to iziskivalo mnogo ljudstva i tehnike, kao i velike gubitke.

Borci sa Bliskog istoka uskoro u Ukrajini?

Sve su izgledi da će se uskoro na strani Rusije u rat uključiti i dobrovoljci sa Bliskog istoka,. Navodno je do sada stiglo preko 16 000 priava. Reč je o borcima mahom iz Sirije. Nije ni čudo, za svoj ostanaka na vlasti, I stavljanje pod kontrolu većeg dela zapadne i centralne Sirije Asad duguje upravo Putinu. Bez njegove intervencije 2015. godine, provladine snage bi izgubile bitku od Islamske države i drugih takozvanih pobunjenika, a Asada bi danas bio daleko od svoje države.

Zato ovakva odluka Sirijaca nije iznenađujuća. Ono što ostaje kao enigma jeste da li su ovi ljudi zaista dobrovoljno zainteresovani da se bore u Ukrajini ili je reč o nekoj vrsti prisilne mobilazacije uz pomoć raznih ucena i pretnji.

Predsednik Vladimir Putin je odobrio dovođenje boraca „dobrovoljaca“ i poručio svom ministru odbrane da im pomogne da „pređu u zonu borbenih dejstava“.

Tagovi:
Kategorije:Sukobi u svetu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *