U rejonu sela Brasina kod Malog Zvornika nešto posle 9h srušio se borbeni avion dvosed MiG-21UM Vojske Srbije. Avion je poleteo sa aerodroma u Batajnici i bio na redovnom letačkom zadatku.

U padu aviona poginula su oba pilota, dok je jedan meštanin povređen u čije dvorište je MiG-21 pao, saopštio je tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Šapcu Zoran Obradović.

Piloti major Dejan Krsnik i kapetan prve klase Zvonko Vasiljević iz 101. lovačko-avijacijske eskadrile 204. vazduhoplovne brigade RViPVO Vojske Srbije poginuli su prilikom pada aviona. 

Dejan Krsnik, komandir 4. avijacijskog odeljenja 101. lovačko-avijacijske eskadrile, rođen je 28. maja 1971. godine u Beogradu. U profesionalnoj vojnoj službi bio je od 30. jula 1994. godine.

Zvonko Vasiljević, pomoćnik komandanta za obaveštajno-izviđačke poslove 101. lovačko-avijacijske eskadrile, rođen je 3. oktobra 1977. godine u Loznici. U profesionalnoj vojnoj službi bio je od 29. septembra 2001. godine.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Piloti prema nazvaničnim informacijama nisu uspeli da se katapultiraju.

Na osnovu fotografija sa mesta nesreće može se zaključiti da je reč o najmlađem primerku MiG-21UM, koji je Jugoslavija nabavila krajem 1986. godine. Avion je u međuvremenu remontovan sa ciljem da ostane u službi do 2026. godine. Njegov remont trajao je čak šest godina, što se smatra predugim periodom za jedan remont.

Prvi let posle dužeg vremena zabeležen je 2016. godine, a nakon dve godine ponovo je prizemljen u maju 2018. godine. U maju ove godine viđen je ponovo na nebu.

Zadnji deo aviona MiG-21UM na kojem se vidi ev. broj 16185 (foto: Zvornik danas)

U saopštenju Ministarstva odbrane navodi se da je avion MiG-21 pregledan jutros u skladu sa svim procedurama i da je konstatovana njegova ispravnost i spremnost za poletanje.

Avioni MiG-21 nabavljani su u različitim verzijama od 1962. do 1986. godine. U tom periodu SFRJ je ukupno primila 261 primerak.

Kategorije:Odbrana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *