Hrvatska će nabaviti polovne izraelske avione F-16D ,,Barak“ kao zamenu za svoju flotu prestarelih MiG-21bis-D i MiG-21UMD objavili su razni izraelski mediji, pre svega Hareetz i jpost.

Hrvatsko odbrambeno veće uzelo je u razmatranje sve ponude i izabralo da je izraelska ponuda za 12 aviona F-16D Barak najkompletnija i najkvalitetnija uzevši u obzir okolnosti. Odbrambeno veće republike Hrvatske stoga je dalo predlog vladi da se nastavi sa nabavkom aviona F-16D ,,Barak“ od Izraela po ceni od 500 miliona američkih dolara. Međutim treba uzeti u obzir infrastrukturne i eksploatacione troškove uvođenja novog tipa aviona u službu, koje je Rumunija takođe sa avionom F-16 osetila na svojoj koži. U slučaju Rumuna, trošak nabavke aviona skoro je dupliran pratećim infrastrukturnim i eksploatacionim troškovima u koje između ostalog spadaju nabavke naoružanja i rezervnih delova kao i zemaljske i letačke opreme.

Avion F-16D ,,Barak“ (Foto: Baloogan Campaing Wiki)

Nabavka novih lovačkih aviona za potrebe RV Hrvatske je već dugo godina jedna od gorućih tema, pogotovu nakon katastrofalnog remonta aviona MiG-21 u Ukrajini. U svetlu donacije i modernizacije aviona MiG-29 od Rusije za potrebe RV Srbije, proces nabavke novih lovačkih aviona za RV Hrvatske krenuo je ubrzanim tempom. U ovome se između ostalog ogleda i geopolitička težnja NATO pakta da se na zapadnom Balkanu uspostavi ravnoteža u smislu naoružanja kako sa tačke gledišta kvantiteta tako i sa tačke gledište kvaliteta.

Avion F-16A ,,Netz“ iz redova RV Izraela (Foto: Ofer Zidan)

Odbrambeno veće RH je razmatralo u zadnje tri godine četiri ozbiljne ponude – tri za avione F-16 (Grčka, SAD i Izrael) i ponudu za avione JAS-39C/D Gripen od Švedske.  Izraelska ponuda je od početka bila najprimamljivija kako sa finansijske tako i sa kvalitativne tačke gledišta, ali se sama sadržina ponude dosta promenila u poslednjih par godina. Prvobitno je izrael ponudio starije F-16A/B ,,Netz“(soko, hebr. prim.aut.) da bi kasnije ponuda sadržala mešavinu F-16 Netz i F-16C/D koji u izraelskoj službi nose ime ,,Barak“ (munja, hebr. prim.aut.).

Konačno ponuda je oblikovana tako da sadrži samo dvosede varijante aviona F-16 ,,Barak“. Ovi avioni proizvedeni su u rasponu od 1987. do 2006. godine. Od oko 125 aviona F-16 ,,Barak“, 48 su dvosede varijante F-16D. Svi avioni prošli su modernizaciju, a F-16D ,,Barak“ se osetno razlikuju od serijskih F-16D po većoj poletnoj masi za čak 2700kg, kao i po posedovanju izraelske elektronske opreme, prvenstveno ometača Elta EL/L-8240.

Avion MiG-21bis-D hrvatskog ratnog vazduhoplovstva (Foto: Zagreb Aviation Videos)

Ova vest dolazi takođe i u svetlu modernizacije RV Izraela. Naime Izrael ima porudžbinu od 50 aviona F-35I koji će delimično zameniti starije F-16  ,,Netz“ i ,,Barak“ pa se shodno tome starijih aviona F-16 treba osloboditi. Izrael takođe pokušava da održi postojeću flotu starih F-15 ali je činjenica da je 96 aviona F-16I ,,Sufa“ kičma RV Izraela.

Prema izjavama hrvatskih i izraelskih zvaničnika prve isporuke trebale bi da se obave 2020. godine.

Kategorije:Odbrana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *