Ministarstvo odbrane Jermenije saopštilo je da je turski borbeni avion F-16 oborio jermenski Su-25. Zvaničnici u Jerevanu rekli su da se incident dogodio u jermenskom vazdušnom prostoru iznad mesta Vardenis i da je pilot Su-25 poginuo. Turski avion poleteo je navodno sa teritorije Azerbejdžana.

Napad dolazi nekoliko sati nakon što je Ankara rekla da će pomoći Azerbejdžanu da odbije „jermensku agresiju„, nudeći i diplomatsku i vojnu pomoć.

Jermenija je ranije izjavila da je spremna da koristi balističke rakete Iskander u spornom regionu Nagorno-Karabah, ako Turska rasporedi svoje avione F-16 kao podršku azerbejdžanskoj ofanzivi.

Ankara i Baku negirali su da je turski F-16 bio uključen u obaranje jermenskog Su-25. Baku je više puta tvrdio da Turska nije umešana u bilo kakva neprijateljstva u Nagorno-Karabahu.

Turski borbeni avion F-16 (foto: MO Turske)

Objava Ministarstva odbrane dolazi treći dan od izbijanja pograničnih sukoba izmedju Jermenije i Azerbejdžana u kojima je poginulo na desetine vojnika, a uništen je i značajan broj tehnike.

U ovom trenutku nije moguće sa sigurnošću potvrditi tvrdnju Jermenije. Trenutno dostupni satelitski snimci i informacije ne ukazuju da se turski avioni nalaze u Azerbejdžanu. Uključujući i Gajr, koji je na 60 km od fronta. Prema tome, ne treba isključiti mogućnost da iza obaranja Su-25 stoji azerbejdžanski MiG-29 ili da je do pada došlo iz drugih razloga, koji mogu biti i tehničke prirode.

Borbe su izbile u nedelju, kada su Azeri i jermenski vojnici razmenili vatru. Obe strane optužuju jedna drugu za početak sukoba, koji je dalje eskalirao, uključivanjem tenkova, oklopnih vozila, teške artiljerije i vazduhoplova.

Koreni konflikta oko Nagorno Karabaha datiraju više od 100 godina. Ovu oblast vekovima su naseljavali Jermeni hrišćanske veroispovesti i narod turkiskog porekla poznati kao Azerbejdžanski Turci ili Azerbejdžanci. U februaru 1988. godine dolazi do teritorijalnog i etničkog sukoba između etničkih Jermena u Nagorno Karabahu (podržanih od Jermenije) i Azerbejdžana koji je trajao sve do 1994. godine kada je dogovoren prekid vatre.

Regija Nagorno-Karabah međunarodno je priznata kao deo Azerbejdžana, ali je naseljena etničkim Jermenima. Baku smatra da je enklavu nezakonito zauzeo Jerevan.

Od tada, sporadične razmene vatre kršile su potpisano primirje, ali bez naznaka da bi ponovo moglo doći do sveopšteg rata kakav je bio od 1988-1994.

Kategorije:Sukobi u svetu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *