Na nedavno održanoj vojnoj paradi u Pjongjangu, Severna Koreja obeležila je 70 godina od formiranja Korejske narodne armije. Slučajno ili ne, parada je održana 8. februara, samo dan uoči otvaranja Zimskih olimpijskih igara u južnokorejskom planinskom mestu Pjongčang. Posebno zanimljiva činjenica je to da je ovo prvi put u poslednjih 40 godina da je Severna Koreja održala paradu u februaru, iako je kroz istoriju bilo ustaljeno da se ona sprovodi svake godine u aprilu.

https://youtu.be/qXfDh5KIToU

Ukupno gledano, ovogodišnja parada bila je po svom obimu dosta manja u odnosu na prethodnu, koja je održana prošle godine povodom 105. godine od rođenja osnivača Severne Koreje Kim Il Sunga. Iako manja, po prvi put na paradi su učestvovale interkontinentalne balističke rakete Hwasong-14 i Hwasong-15, koje su ranije u nekoliko navrata uspešno testirane i zbog kojih su ovoj državi uvedene nove sankcije.

Međutim, trgom Kim Il Sung prodefilovao je novi, do sada nepoznati raketni sistem, koji je posmatračima iz istočnih i zapadnih zemalja privukao pažnju i izazvao ozbiljne polemike. Reč je o taktičkoj balističkoj raketi kratkog dometa, nepoznate oznake i TT karakteristika, koja bi se vizuelno gledano mogla na prvi pogled uporediti sa ruskom 9K720 Iskander-M. Prilikom ceremonije, trgom je prošlo 6 četvoroosovinskih lansera, od kojih je svaki imao po dve rakete smeštene jedna pored druge, koje naizgled liče na Iskanderove 9M723 i 9M723-1.

Novi raketni sistem kratkog dometa Severne Koreje na paradi (Foto:KCNA)
Novi balistički raketni sistem kratkog dometa Severne Koreje na paradi (Foto:KCNA)

Iako vizuelno liči na Iskander-M, mala je verovatnoća da je Rusija ustupila ovako sofisticiranu tehnologiju Severnoj Koreji. Dodatna potvrda za ovakvu tvrdnju jeste na raketi uočen data kabl za navođenje, koji je dosta duži u odnosu na Iskanderovu. Takođe, upitno je da li bi ovakva šasija po rasporedu osovina i uopše svojoj konstrukciji mogla da bude kompatibilna sa raketom 9M723.

Ruski Iskander-M ( Foto: Sputnik)
Ruski Iskander-M ( Foto: Sputnik)

Gledano po konstrukciji šasije i po obliku rakete, ovaj misteriozni sistem podseća i na južnokorejski zemlja-zemlja kratkog dometa Hyunmoo-2. Ubrzo nakon vojne parade se u parlamentu Južne Koreje podigla rasprava da je Pjongjang putem hakerskih napada ukrao nacrte za ovaj sistem, koji je razvijan uz pomoć pojedinih ruskih stručnjaka. Otuda po TT karakteristikama i dometu Hyunmoo-2 podseća na Iskander-E.

Hyunmoo-2 na paradi u Seulu (Foto: Reuters)
Hyunmoo-2 na paradi u Seulu (Foto: Reuters)

Ministarstvo odbrane u Seulu priznalo je da postoji velika sličnost sa Hyunmoo-2, ali da severnokorejska raketa po njihovom mišljenju poseduje drugačiji sistem za navođenje. Ovakva izjava došla je više kao iznuđeni odgovor kako bi se u javnosti otklonila sumnja da je Pjonogjang došao u posed tajnih dokumenata vezanih za ovu raketu.

Da izvesne šanse o severnokorejskom posedovanju nacrta za Hyunmoo-2 postoje, govori hakerski napad koji se 2016. godine dogodio kada su hakeri probili kompjutersku mrežu Oružanih snaga Južne Koreje, gde je tom prilikom navodno zaplenjeno oko 235 gigabajta podataka. Jedan od zaplenjenih dokumenta sačinjavao je plan atentata na Kim Džong Una. Zvaničnici u Seulu nisu do sada priznali ovaj severnokorejski hakerski upad, već su informacije dolazile od pojedinih parlamentaraca, uglavnom opozicionih.

Možda nekako najizvesnije deluje da je misteriozni sistem na paradi proizvod modifikacije KN-O2 Toksa, koju Severna Koreja poseduje u svom naoružanju. KN-02 nastala je kao prerada sovjetske balističke rakete 9K79 Točka, koju je prvo Sirija za svoje potrebe nabavila 1983. godine. Trinaest godina kasnije, 1996. godine, režim u Damasku poslao je Severnoj Koreji određen broj raketa, kao i njene tehničke detalje. Nakon perioda modifikacije i serije bezuspešnih i uspešnih testiranja ova raketa ušla je u službu Korejske narodne armije 2006. godine. Ulaskom u upotrebu, KN-02 bio je predmet modernizacije nekoliko puta, pa se tako špekulisalo da je sa 120 km domet povećan na 170 km.

KN-02 Toksa na vojnoj paradi u Pjongjangu (Foto: KCNA)
KN-02 Toksa na vojnoj paradi u Pjongjangu (Foto: KCNA)

U avgustu prošle godine Severna Koreja testirala je neidentifikovanu balističku raketu kratkog dometa iz Kitdaerdžonga (provincija Kangvon). Raketa je prema južnokorejskim izvorima letela oko 250 km, na visini malo manjoj od 50 km, što bi po karakteristikama moglo da odgovara novom prodefilovanom sistemu na trgu Kim Il Sung.

Ipak, zbog nedostataka bilo kakvih informacija o ovoj raketi, ostaje nam da sačekamo njihovo pojavljivanje ili eventualno testiranje u nekoj doglednoj budućnosti, koje bi moglo da otkrije neke detalje.

Kategorije:Odbrana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *