U čast 75. godišnjice od pobede nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu na Crvenom trgu u Moskvi svečano je održana vojna parada.

Prvenstveno planirana da se tradicionalno održi 9. maja na Dan pobede, odložena je zbog pandemije korona virusa, koji se za kratko vreme proširio čitavim svetom.

Simboličan datum

Novi datum, 24. jun, nije slučajno odabran. Upravo na taj dan 1945. godine u Moskvi je organizovana prva vojna parada tadašnje Crvene armije. Nakon nepuna dva meseca od završetka rata u Evropi, na Crvenom trgu okupilo se tada 40 000 vojnika, koji su se od 1941. do 1945. godine hrabro borili na frontovima u blizini Moskve. Zatim branioci Lenjingrada, Staljingrada, kao i oni koji su rame uz rame oslobađali istočni deo Evrope i pobedonosno ušli u Berlin.

Pored njih trgom je prodefilovalo 1850 komada tehnike – one koja je činila okosnicu pobede u Drugom svetskom ratu.

Vojna parada u Moskvi 1945. (foto: TASS)

Tom legendarnom paradom komandovao je maršal Konstantin Rokosovski, dok je raport od njega simbolično primio maršal Georgij Žukov, koji je sa Crvenom armijom osvojio Berlin. Istorijska i najupečatljivija slika sa te parade bila je bacanje 200 Vermahtovih zastava, a prva među njima upravo se našla ona koja je pripadala bataljonu lične Hitlerove straže.  

75 godina kasnije na istom mestu

75 godina kasnije, na istom mestu, rame uz rame, našlo se 14 000 vojnika i preko 200 jedinica tehnike uključujući i onu iz Velikog otadžbinskog rata, kako se najčešće u Rusiji naziva Drugi svetski rat.

Nakon što je sat otkucao 10:00 časova, čuveni Preobraženski puk proneo je zastavu Rusije, zajedno sa Zastavom pobede. Onu koju su sovjetski vojnici iz 150. streljačke divizije Aleksej Berest, Mihail Jegorov i Meliton Kantarija 1. maja 1945. godine postavili na zgradu Rajhstaga.

Kao i mnogo godina unazad paradu je lično nadgledao predsednik Rusije Vladimir Putin zajedno sa veteranima, ali i stranim državnicima. Ove godine na bini su se našli predsednici Abhahazije, Belorusije, Kazahstana, Kirgizije, Moldavije, Tadžikistana, Uzbekistana, Južne Osetije. A takođe među njima bili su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i član predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

Tradicionalni govor Putina pred defile jedinica obežila je izjava da je slovenski narod podneo najveći teret u borbi protiv nacizma i da je dužnost svakog da tu istinu čuva i prenosi daljim naraštajima.

Vojna parada održana 24. juna (foto: AFP)

Za Putina, ovogodišnja parada je od posebnog značaja, jer će se ove nedelje u Rusiji održati glasanje o ustavnim amandmanima, koji bi mu omogućili ostanak na vlasti i posle 2024. godine, kada zvanično ističe trenutni mandat.

Nakon govora predsednika usledilo je marširanje više od 40 jedinica pešadije među kojima su bili oficiri, vojnici iz različitih rodova vojske i kadeti. Zajedno sa njima rame uz rame učestvovali su vojnici iz Azerbejdžana, Jermenije, Belorusije Turkmenistana, Kine, Indije, Mongolije, Kirgizije, Kazahstana, Moldavije i Srbije. 

Srpski gardisti na Crvenom trgu (foto: Tanjug)

75 srpskih gardista prodefilovalo je Crvenim trgom na čelu sa majorom Nenadom Šćelovićem, koji je nosio zastavu Srbije. Za ovu svečanu manifestaciju gardisti su se pripremali oko 45 dana, a zbog globalne pandemije morali su dve nedelje da provedu u karantinu.

Kopnena tehnika

Kao i svake godine, neposredno nakon defilea jedinica, najveću pažnju javnosti privlači tehnika koja je u tu čast raspoređena. Godinama unazad Rusija ovakvu priliku koristi da prikaže svoju moć kako sa već poznatim naoružanjem, tako i sa nekim novim prototipovima koji čekaju da uđu u serijsku proizvodnju. 

Tenkovi T-34-85 na paradi (foto: TASS)

Simboli pobede u Drugom svestkom ratu, legendarni tenkovi T-34-85 i lovci na tenkove SU-100 valjali su se Crvenim trgom evocirajući uspomene sa parade iz 1945. godine. Upravo su oni, njih ukupno 18 vozila – 11 tenkova T-34-85 i 7 lovaca na tenkove SU-100 – simbolično otvorili deo parade posvećen kopnenoj tehnici.

Tigar-M i Tajfun na paradi (foto: TASS)

Prolaskom antikviteta iz Velikog otadžbinskog rata usledio je defile savremene tehnike, a prvi među njima našla su se oklopna vozila Tigar-M i Tajfun sa različitim vrstama naoružanja. Nakon njih na Crvenom trgu našla su se oklopna borbena vozila BMP-3, vozila za podršku tenkova BMPT Terminator. Zatim tenkovi T-72B3, T-14 Armata, oklopna vozila pešadije BTR-82A, borbeno desantna vozila BMD-4M, kao i  BTR-MDM Rakuška.

Tenk T-72B3 na paradi (foto: TASS)

Od artiljerije na paradi su se mogle videti samohodne haubice Msta-SM, Koalicija-SV, taktički balistički raketni sistem Iskander-M, višecevni raketni lanser sa aerosolnim bojevim glavama TOS-1A, ali i tri spektakularna mobilna interkontinentalna balistička raketna sistema Jars.

Raketni sistem Jars (foto: Reuters)

Kada je reč o PVO sistema na trgu su se našli Pancir-S1, verzija za Arktik Pancir-SA, sistem S-400 i Tor-M2.

Svečano na paradi

Zajedno sa već poznatom tehnikom od ranije, njih oko 20 debitovalo je prvi put na Crvenom trgu. Nekima od njih bilo je ovo prvo pojavljivanje u javnosti. Jedan od njih je upravo novi višecevni raketni lanser sa aerosolnim bojevim glavama TOS-2 Tosočka. Prvo predstavljanje imalo je oklopno borbeno vozilo na Armatinoj platformi Kurganets-25 sa modularnom kupolom i topom od 57 mm.

Pancir-SM, Pancir-S1 i Pancir-SA (foto: TASS)

Posebno je privukao pažnju Pancir-SM na novoj šasiji i specijalnim lanserima raketa malog kalibra namenjenih za uništavanje bespilotnih letelica. Takođe, od PVO sistema svečano su prikazani S-350 Vitjaz, Buk-M3 i kompleks S-300V4.

Tenkovi T-14 Armata i modernizovani T-90M (foto: TASS)

Nedavno pristigli prvi modernizovani tenkovi T-90M Proryv-3, T-80BVM  i oklopna borbena vozila BMP-2M sa modularnom kupolom Berežok viđeni su prvi put na paradi. Prvi put smo imali prilike da vidimo i raketne sisteme Tornado-S, obalski sistem Bal, oklopna vozila Tajfun-K 4×4 i Tajfun-VDV. Takođe i vozilo ISDM za uklanjanje minsko-eksplozivnih sredstava.

TOS-2 Tosočka i ISDM (foto: TASS)

Mehanizovana kolona takođe je imala oklopna vozila vojne policije Tigar-M i Tajfun-K, koje trenutno koriste ruske patrole u ​​Siriji. Nacionalnu gardu predstavljala su oklopna vozila točkaši Patrul i Ural, kao i specijalna oklopna vozila Tigar

Defile kopnene tehnike zatvorila su oklopna vozila Bumerang koja su nosila zastave Oružanih snaga Rusije.

Parada iznad Crvenog trga   

Čistim nebom iznad Crvenog trga usledio je prelet 75 borbenih aviona i helikoptera. Tradicionalno, manifestaciju u vazduhu otvorio je najveći helikopter na svetu Mi-26 u pratnji četiri Mi-8AMTŠ, a zatim tri grupe sastavljene od po pet Mi-35, Ka-52 Aligator i Mi-28.

Helikopteri Mi-8AMTŠ iznad Crvenog trga (foto: TASS)

Nakon helikoptera usledio je prelet takozvanog ruskog AWACS-a A-50, transportnog aviona Il-76, bombardera Tu-95MS, Tu-22M3 i Tu-160 sa tankerom Il-78 koji je simulirao dopunu goriva u vazduhu.

Tu-160 i Il-78 (foto: TASS)

Nakon njih, vazduhom su u formacijama preletali borbeni avioni MiG-29SMT, Su-24M, MiG-31K, Su-30SM, Su-35S, Su-34 i višenamenski borbeni avioni pete generacije Su-57. Usledio je i formacijski let akro grupe Striži i Ruskih vitezova na avionima Su-30SM i MiG-29UB.

Šest Su-25 zatvaraju vojnu paradu (foto:TASS)

Šest jurišnika Su-25BM/UB ostavljajući iza sebe boje ruske zastave označilo je kraj ovogodišnje vojne parade u čast 75. godišnjice od pobede u Drugom svetskom ratu.

Kategorije:Odbrana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *