Na samoj granici sa Libijom u regionu Džanet, Alžirska narodna nacionalna armija održala je veliku vojnu vežbu pod nazivom „Oluja-2018“. Ova taktička vežba okupila je jedinice iz sastava kopnene vojske, vazduhoplovne i protivvazdušne odbrane, dok je izvedene manevre pratio vice ministar odbrane Ahmed Gaid Salah. Cilj vežbe bio je da se demonstrira sposobnost odnosno efektivnost modernih borbenih sistema i opreme.

Demonstrirani su i poslednji pristigli Almaz-Antej-ovi protivvazdušni raketni sistemi srednjeg dometa 9K317E Buk-M2E, bazirani na vozilu točkašu 6×6 MZKT 6922. Ovi sistemi postrojeni na poligonu uočeni su u sastavu 4. vojnog okruga. Međutim, na osnovu dostupnih snimaka i fotografija nije bilo primećeno njihovo dejstvo.

Buk-M2E-efikasan raketni sistem

Buk-M2E predstavlja prilično efikasan raketni sistem koji u uslovima viskog stepena aktivnog i pasivnog elektronskog ometanja može da deluje po bobrenim avionima, helikopterima, krstarećim i taktičkim balističkim raketama. U septembru 2010. godine protivvazdušna raketna brigada Ruske vojske testirala je M2E na poligonu u Kapustin Jaru kada je sa pet raketa eliminisano svih pet ciljeva.

Vozilo MZKT 6922 pruža visoku mobilnost za razliku od učestalije guseničarske šasije GM-569. Rekete 9M317 na ovoj šasiji razvijene od strane DSPP (Dolgoprudnenskoe Scientific Production Plant) imaju visoku preciznost, a njihov domet zavisi od vrste cilja.

Buk-M2E u Alžiru uočen prošle godine u oktobru (foto: صدى الجيوش)

Procenjuje se da maksimalan domet za delovanje po krstarećim i taktičkim balističkim raketama iznosi oko 20 km. Na drugoj strani, rakete ukoliko su lansirane ka vazduhoplovima, mogu da eliminišu cilj na daljini u rasponu od 3 km do 45 km i altitudi do 25 km.

Možemo reći da ovo nije prvi put da su ovi Buk-ovi viđeni u Alžiru. U avgustu prošle godine magazin TahlaEIDJazair objavio je fotografiju sa vežbe „Mažd-2017“ na kojoj se mogao videti lanser na vozilu MZKT, sa kojeg su lansirane rakete 9M317. Dva meseca kasnije, u oktobru, ponovo su se pojavile slike prilikom gađanja na nepoznatoj lokaciji u Alžiru.

Buk-M2E u Alžiru uočen prošle godine (foto: صدى الجيوش)

Pretpostavlja se da su prvi sistemi ispručeni 2016. u sličnom ili čak istom periodu kada i jurišni helikopteri Mi-28NE. Alžir je prvi put prikazao pomenute helikoptere u avgustu 2016. godine, koji su zajedno sa Buk-ovima kupljeni 2013. godine.

Stiže i Pancir-SM?

Nedavno, u Alžiru su uočeni novi protivvazdušni sistemi Pancir-SM. Oni su viđeni u junu  prilikom vojne vežbe “Sahr-2018” u kojoj je učestvovala 36. motorizovana pešadijska brigada.

Ova verzija Pancira prepoznatljiva je po novoj kamionskoj šasiji sa oklopnom kabinom 8×8 K-53958 Tornado. Sistem, takođe, ima i nove rakete dometa do 40 km.

Pancir-SM prilikom testiranja u Alžiru (foto: TahlaEIDJazair)

Po svemu sudeći, oni su pristigli u Alžir u cilju niza testiranja koji se sprovode uoči serijske proizvdonje koju Rusi planiraju da pokrenu sledeće godine. Činjenica da se Pancir-SM testirao u Alžiru govori da je ta zemlja zainteresovana za njegovu nabavku neposredno nakon ulaska u serijsku proizvodnju.

Alžir nastavlja da jača svoju odbranu

Alžir sa vojnim budžetom od 9,8 milijarde dolara najveći je uvoznik naoružanja i vojne opreme u Africi, dok je deseti u svetu. Ovakvoj statistici Alžir duguje usponu energetske industrije na polju nafte i gasa. U periodu do 2022. godine ova zemlja ima u planu da nabavi: transportne avione, višenamenske lovačke avione, oklopna vozila, fregate, korvete itd. U cilju pojačane odbrane graničnih područja, koji su na mnogim delovima prilično porozni, planirana je kupovina raznovrsnih senzora za izviđanje, bespilotnih letelica i radarskih sistema.

Najveći deo naoružanja uvezen je sa prostora Ruske Federacije, ali u budućnosti ima za cilj da u mnogo većem obimu otvori tržište i za mnoge zapadne zemlje. Iako trenutno domaća odbrambena industrija nije na nekom zavidnom nivou, plan je da se ona u perspektivi ojača saradnjom sa velikim brojem zemalja, uključujući i Srbiju.

Glavni razlog ovolikog jačanja odbrane može se naći u sve većoj pretnji koja dolazi od strane terorističke organizacije Al Kaida u islamskom Magrebu koja operiše u severnoj Africi. Ne treba zaboraviti i upad raznih militantnih formacija iz Libije i Malija, koji teže da formiraju ćelije i tako ugroze ne samo centralnu vlast, već i stanovništvo kroz terorističe napade. Razlog je i sve intenzivnija trka u naoružanju u regionu. To se posebno odnosi na Maroko sa kojim Alžir ima zategnute odnose.

Kategorije:Odbrana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *