Nakon dva prethodna odlaganja, Izrael je 19. februara u ranim jutarnjim časovima testirao anti-balistički raketni sistem Arrow-3. Testiranje na poligonu u centralnom Izraelu je izvela Izraelska raketna odbrambena organizacija (IMDO) u saradnji sa američkom Raketnom odbrambenom agencijom (MDA). Pored njih, učešće je uzelo Izraelsko ratno vazduhoplovstvo.

Prema rečima Ministarstva odbrane Izraela, testiranje je uspešno izvedeno i raketa je pogodila željeni cilj. Ovo uspešno testiranje za Izrael predstavllja značajan iskorak u razvoju protiv-vazdušnih raketnih sistema dugog dometa.

Sledeće testiranje prema planu i programu biće izvedeno kasnije ove godine na Aljasci.

Kao što je pomenuto, testiranje je prethodno iz tehničkih razloga otkazano dva puta za svega mesec dana. U decembru je odloženo iz „bezbednosnih razloga“. Glavni problem bila je meta Black Sparrow, koja je simulirala balističku raketu. Cilj u tom momentu nije bio na željenoj visini i smatralo se da bi lansiranje u takvim uslovima moglo da bude štetno po vazduhoplovstvo koje se nalazilo u vazduhu.

Drugo testiranje trebalo je da se održi 10. januara. Razlog za poslednje odlaganje, kako je izvestilo Ministarstvo odbrane bio je problem sa data transferom.

Arrow 3 predstavlja stožer takozvane višeslojne protiv-vazdušne odbrane Izraela. Pored njega, u ovaj sistem odbrane uključeni su Iron Dome kratkog dometa, David Sling i Arrow-2 srednjeg dometa, kao i Arrow-3 dugog dometa, predviđen za obaranje najsofisticiranijih raketa.

Izrael je svoje vatreno krštenje sa Arrow-2 imao u martu 2017. kada je presretnuta raketa S-200 koja je sa teritorije Sirije lansirana na izraelski avion prilikom povratka sa zadatka bombardovanja pro-vladinih snaga u blizini Palmire.

Baterija Arrow-3 u stanju je da izvan atmosfere obori najmanje 5 istovremeno lansiranih balističkih raketa za svega 30 sekundi. Jedna lansirna stanica sastoji se od 6 lansirnih  cevi čije rakete po altitudi imaju domet oko 100 km, a na daljini mogu da dejstvuju do 2,400 km. Smatra se jednim od najmoćnijih oružja ovog tipa ne samo zbog obaranja raketa već i navodne sposobnosti eliminisanja satelita u svemiru.

Prva baterija Arrow-3 predata je Izraelskom ratnom vazduhoplovstvu u januaru prošle godine.

Kategorije:Odbrana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *