Prema pisanju medija Oboromno-promyslovyy kryern Ukrajina će Sjedinjenim Američkim Državama isporučiti jedan tenk Oplot-M. Planirano je da se isporuka sprovede preko ukrajinske državne kompanije specijalizovane za izvoz naoružanja.

Glavni razlog nabavke je po svemu sudeći detaljnije upoznavanje sa ukrajinskom tehnologijom koja je ugrađena u ovaj najsavremeniji tenk, koji je u sastavu ukrajinske vojske i Oružanih snaga Kraljevine Tajland. Prema pisanju pomenutog sajta, slanjem Oplota otvara se mogućnost za potencijalnu vojno-tehničku saradnju između ove dve države čiji su odnosi znatno učvršćeni od početka građanskog rata na istoku Ukrajine.

Posebno treba napomenuti da ovo nije prvi put da Ukrajina u SAD isporučuje tenkove istočne proizvodnje. Krajem 2003. i početkom 2004. godine Kijev je prvi put poslao SAD 4 tenka T-80UD sa dizel motorima, proizvođena u fabrici Mališev u periodu 1987-1991. Ovi tenkovi nalazili su se u Opitnom centru američke vojske u Aberdenu.

Ukrajinski tenkovi T-80UD američkom Opitnom centru u Aberdenu ( Foto:andrei-bt.livejournal.com)

Oplot-M razvijen je od strane KMDB na bazi T-84. Tenk je naoružan sa topom glatke cevi KBA-3 kalibra 125 mm, koaksijalnim mitraljezom KT-7,62, kao i protivavionskim KT-12,7. Top može koristiti: APFSDS, HE-FRAG, HEAT i GM. Pored granata, obezbeđena je mogućnost korišćenja PO rakete 9K119M Reflex (NATO: AT-11 Sniper-B) dometa 5 km. U tenk može stati ukupno 46 granata 125 mm, dok je sam automatski punjač konstruisan da ukupno primi 28.

Kada je reč o sistemu za upravljanje vatrom tenk je za mesto komandira opremljen sa panoramskom nišanskom spravom PNK-6. Pored toga, tu je i termalna nišanska sprava PTT-2. Što se samog balističkog računara tiče ugradjen tzv. LIO-V koji omogućava da komandir i nišandžija mogu gađati mete u pokretu.

Veliki trud uložen je, takođe, i na razvoju aktivne i pasivne zaštite, pa je tako, Oplot-M opremljen sa ERA oklopom Nozh-2 koji se procenjuje da je bolji od ruskog Kontakt-5, ili ti čak u rangu sa Reliktom. Na drugoj strani, aktivnu zaštitu čini sistem “Zaslon” koji je razvijen od strane kompanije Microtek u kooperaciji sa još nekim firmama.

Što se mobilnosti tiče, opremljen je sa šestocilindričnim, turbohranjenim, tečnošću hlađenim dizel motorom 6TD-2E snage 1200 konjskih snaga, što mu daje mogućnost da se kreće maksimalnom brzinom do 70 km/h. Maksimalan radijus sa dodatnim rezervoarom iznosi 500 km. Pored ovog tipa motora u Oplot-M može se ugraditi i jači 6TD-3.

Kategorije:Odbrana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *