Ruska vojska uvela je u svoje naoružanje prva vozila za podršku tenkova BMPT, poznati kao „Terminator“ . Vojsci je do sada isporučeno 10 vozila, a planirano je da se uvođenje u naoružanje nastavi u daljem periodu. Do sada isporučeni BMPT učestvovaće na tradicionalnoj vojnoj paradi u Moskvi 9. maja.

Ministarstvo odbrane u februaru je otkrilo da će prva vozila bazirana na šasiji tenka T-90A biti u službi do marta. Tada je rečeno da će stići najmanje 11 BMPT.

Tokom priprema za paradu uočena su dva automatska topa 2A42 kalibra 30 mm, dva lansera sa protiv-oklopnim raketama Ataka-T montiranih na svakoj strani kupule i mitraljez PKTM 7,62 mm. Posebno zanimljivo što se moglo uočiti tokom uvežbavanja za paradu jeste dodatni reaktivni oklop montiran na bočnim stranama.

Poboljšan je i sistem za upravljanje vatrom. Komandir je opremljen sa panoramskom nišanskom spravom, dok nišandžija poseduje dnevni periskop. Nišanska sprava komandiru i nišandžiji omogućava da detektuju metu na 5000 m.

Prva verzija BMPT bila je bazirana na tenku T-72. Razvoj je započeo kasnih 90-ih godina, a ideja je nastala nakon rata u Čečeniji, posebno tokom bitke za Grozni 1995. kada je ruska vojska izgubila veliki broj tenkova u urbanim delovima.

Kategorije:Odbrana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *