Avion MiG-29A Ratnog vazduhoplovstva Poljske srušio se danas nedugo nakon poletanja u okolini grada Stožek. Prema navodima očevidaca pilot se uspešno katapultirao i prebačen je helikopterom u bolnicu u Varšavi gde su lekari izjavili da je njegovo stanje stabilno.

Udes se desio u 13 časova i 17 minuta po lokalnom vremenu, svega 4 minuta nakon poletanja sa matičnog aerdroma Minsk-Mazovijecki. Uzrok pada nije poznat a istraga je u toku. Letelica se srušila u gustu šumu a pad je prouzrokovao požar koji je moralo da gasi 10 vatrogasnih jedinica uz pomoć policije i meštana.

Mesto udesa u šumama oko grada Stožek (foto: @Eire_QC)

Avion koji se srušio pripadao je 41. lovačkoj eskadrili stacioniranoj na aerodromu Minsk-Mazovijecki, a sudeći prema prvim navodima, u pitanju je MiG-29A sa taktičkim brojem 40. Između ostalog, navedeno je da je avion bio na probnom letu nakon opravke.

MiG-29A taktički broj 40 Ratnog Vazduhoplovstva Poljske. U pitanju je avion koji se navodno danas srušio (foto: Duncan Monk)

Podsetimo poljsko ratno vazduhoplovstvo je prošle godine izgubilo jedan MiG-29 u udesu, a tom prilikom je pilot poginuo.

Kategorije:Odbrana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *