Na vojnom poligonu u regionu Odesa Ukrajina je sprovela testiranje nove navođene rakete Vilha. Glavni razlog serije lansiranja ovih raketa od 2016. jeste provera taktičko-tehničkih sposobnosti, kako bi se neke pojedinosti dodatno unapredile pre nego što se krene u serijsku proizvodnju

Testiranje Vilhe 10. aprila. (Foto: rnbo.gov.ua)

Na poslednjem ispitivanju, koje je bilo u prisustvu ukrajinskog sekretara za nacionalnu bezbednost Oleksandra Turčinova, testiran je maksimalan domet koji bi trebao da iznosi oko 300 km. Turčinov je nakon završenog prikazivanja trenutnih mogućnosti rakete rekao da je meta uspešno pogođena, kao i da je prva faza ispitivanja okončana.

Okosnicu u razvoju Vilhe, čiji kalibar iznosi 300 mm, čini kompanija Luč u saradni sa drugim korporacijama iz sveta namenske industrije. Raketa, sa motorom na čvrsto gorivo može da ponese razne vrste bojevih glava. Lanser namenjen za ovu raketu biće 9K58, a sve komponente za ovaj sistem domaće su proizvodnje.

Vlasti, koje od početka krize na istoku Ukrajine izdvajaju daleko više na naoružanje, smatraju da je po svojim karakteristikama Vilha bolja od ruskog Smerča. Međutim, trenutno je rano donosi zaključke o ovom naoružanju kojem se ne nazire početak serijske proizvodnje i ulazak u naoružanje Oružanih snaga Ukrajine.

Kategorije:Odbrana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *