Rat u Ukrajini ušao je u 24. dan, bez izgleda da je na pomolu njegov kraj, ovekovečen prekidom vatre.

Kijevska oblast

Rusi su, kako trenutno stvari stoje, verovatno odustali od planova da opkole Kijev sa zapada ili da ga napadnu kako bi ga zauzeli u narednim sedmicama.  Umesto toga verovatno nastoje da postave uslove za prošireno artiljerijske i raketne napade grada, tako što će se postaviti artiljerijska oruđa da mogu gađati centralne delove Kijeva.

Ruske samohodne haubice kalibra 152 milimetra imaju maksimalni domet od blizu 25 kilometara. Ruske snage su na toj udaljenosti od centra Kijeva na nekim mestima, ali konsolidovani ruski položaji oko aerodroma Antonov, na primer, su izvan optimalnog dometa za gađanje centra grad.  Rusi su navodno 18. marta pokušali da pređu reku Irpin i zauzmu grad Močun, unutar ovog prstena, ali nisu uspeli.  Predgrađe Brovari na istočnoj obali Dnjepra je u dometu. Otuda se može naći odgovor na pitanje zašto su  Rusi uporni u pokušaju da osiguraju svoje pozicije na toj lokaciji.

Ruske snage su ostale u odbrambenom položaju zapadno i severozapadno od Kijeva. Satelitski snimci pokazuju da su ruska oklopna vozila ukopana u blizini aerodroma Antonov.

Černihiv

U protekla 24 sata nije bilo značajnijih promena stanja na ovoj osovini. Tri ruske brigade ostale su na odbrambenim pozicijama oko grada Černihiva.

Harkov

Nastavljeni su intenzivni vazdušni i artiljerijski udari na grad. Ruske snage, uglavnom sastavljene od 6. kombinovane armije i Severne flote, nisu se uključile u značajnije aktivnosti oko grada Harkova 19. marta. Rusi pojačavaju svoje položaje u blizini grada sa dva elementa 6. kombinovane armije i 1. gardijske tenkovske armije. Rusi nastavljaju pritiskati Sumi i Izjum i upozoravaju da pripremaju nove napade od Harkova ka zapadu prema Kijevu i Poltavi.

Lugansk oblast

Ruske snag su 18. i 19. marta nastavile sa napadom na Rubiže, severozapadno od Severodonjecka, i osigurale su područja na zapadnim i severozapadnim periferijama. Oni takođe nastavljaju ofanzivne operacije kod Popasne, jugozapadno od Severodonjecka, verovatno u pokušaju da blokiraju sam Severodonjeck.

Mariupolj

Ruske jedinice nastavljaju da sužavaju ukrajinski džep u Mariupolju napredovanjem blok po blok. Napadi se vrše vazdušnim, raketnim, artiljerijskim i tenkovskim oruđima. Čini se da je osvajanje Mariupolja uvom momentu najvažniji cilj za Rusiju koji se mora ispuniti što je pre moguće, jer će se tako konačno Ukrajina odseći od Azovskog mora.

Herson i zapad

Čini se da su ruske trupe trenutno odustale od toga da pređu Južni Bug i uspostave kopnenu liniju prema Odesi. U blizini Mikolajeva Rusi su se fokusirali nq obezbeđivanje logistike, ali nisu izvele veće ofanzivne operacij. Umesto toga nastavile su napredovanje prema Krivom Rog, rodnom gradu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, oko 130 kilometara zapadno od Zaporožja.

Tagovi:
Kategorije:Sukobi u svetu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *