Ukrajinske snage izvele su uspešan kontranapad oko Mikolajeva, a ruske snage su nastavile stežu obruč oko Mariupolja. Ruska vojska se navodno suočavaju sa moralom i snabdevanjem, uključujući sve češće izveštaje o nestašici ključne vođene municije.

Rusija je navodno „značajno iscrpila svoje ljudske resurse“. Oko 130 pripadnika 20. streljačke divizije (8. kombinovane armije) odbilo je navodno da se rasporedi u Ukrajinu i učestvuje u borbenim operacijama . Ukrajinski generalštab je dodatno izvestio o planovima Kremlja da smeni pukovnika Vadima Pankova, komandanta 45. specijalne brigade zbog njegovog „neuspeha da izvrši borbenu misiju na aerodromu Hostomel“ — verovatno misleći na neuspelo rusko desantno sletanje na Hostomel u prva 72 sata rata.

Ovo je prva potvrđena smena ruskog generala zbog rata u Ukrajini. Ukrajinski generalštab je 17. marta izjavio da je Rusija već regrutovala 1.000 ljudi iz Sirije, sa glavnim uslovom da imaju iskustvo u gradskoj borbi. Kremlj je prebacio ruski vojno-industrijski kompleks koji je uključen u proizvodnju raketa Kalibr i MLRS „Tornado“ na „24-časovnu“ proizvodnju zbog „potrošnje gotovo celokupne raketne municije“.

Front kod Dnjepra

Ruske snage nisu izvele nijednu ofanzivnu operaciju severozapadno od Kijeva 18. marta. Prvenstveno su branile prethodno zauzeti teren i nastavile da konsoliduju snage za nastavak ofanzivnih operacija.

Černihiv i Sumi

Ruske snage ponovo nisu izvele ofanzivne operacije prema severoistoku Kijeva i koncentrisale su se na jačanje postojećih položaja. Ruske snage nastavljaju da granatiraju grad Černihiv i čitavu oblast Černigov. Trupe su u blizini Sumija izviđale su ukrajinske položaje i popunile zalihe, ali nisu izvele ofanzivne operacije.

Harkov

Ukrajinska vojska zaustavila je pokušaj Rusije da napreduje jugoistočno od Harkova u protekla 24 sata. Ruske snage izvele su nekoliko napada na grad Izjum (jugoistočno od Harkova) počevši od noći 17. marta, ali se grad nalazi i dalje u rukama Ukrajinaca. Gradsko veće Izjuma izvestilo je 17. marta da su ruske snage prešle reku blizu Barvinkovskog autoputa, ali da su ih tada zaustavljene

Oni su kasnije u 13:00 po lokalnom vremenu 18. marta izvestili da su borbe u toku na periferiji Izjuma i da lokalne snage Teritorijalne odbrane evakuišu civile. Ruski napadi na Izjum nastavljeni su tokom celog dana, a raspoređuju se dodatne jedinice i zalihe.

Ruske snage nisu izvršile direktne napade na sam Harkov u poslednja 24 sata, ali su nastavile da granatiraju grad. Ukrajinski generalštab je dodatno tvrdio da su ukrajinske snage zaustavile napredovanje neutvrđenih elemenata 437. puka za obuku i navodno bataljonske taktičke grupe (BTG) 26. tenkovskog puka (47. tenkovske divizije, 1. tenkovske armije) u Harkovskoj oblasti.

Luganska oblast

Ruske snage zauzele su delove Rubižnje, severoistočno od Severodonjecka, i verovatno će napasti sam grad u narednih 24-48 sati. Ukrajinski generalštab je 17. marta izvestio da se ruske snage i snage spremaju za nastavak ofanzivnih operacija protiv Severodonjecka. Snage Luganske Narodne Republike (LNR) nastavile su da granatiraju ukrajinske položaje u gradu tokom celog dana. Rusko ministarstvo odbrane je tvrdilo da su ruske snage zauzele više od 90% Donjecke oblasti.

Mariupolj i Donjecka oblast

Ruske snage nastavljaju da zauzimaju teritoriju u Mariupolju. Zauzele su administrativnu zgradu na levoj (istočnoj) obali Mariupolja, manje od 10 km od centra grada. Snage čečenske Rosgvardije su primećene kako deluju na periferiji grada. Ruske snage nisu izvele veće ofanzivne operacije severno od grada 18. marta.

Herson i zapad

Ukrajinske trupe su verovatno izvele uspešnu kontraofanzivu protiv ruskih jedinica oko Mikolajeva u proteklih nekoliko dana. Ukrajinske snage su navodno potisnule ruske snage nazad na rastojanje od 10 km od Mikolajeva do 18. marta.

Ruske snage su prethodno zaobišle Mikolajev do dubine od 90 km. Wall Street Journal je 18. marta objavio članak o ukrajinskoj kontraofanzivi, u kojem se navodi da su ukrajinske snage potisnule ruske snage u proteklih nekoliko dana. WSJ je izvestio da su ukrajinske snage počele kontraofanzivu 14. marta, da su povratile teritoriju zapadno od Mikolajeva do 16. marta i dalje potisnule ruske snage nazad ka granicama Hersonske oblasti 16-17. marta.

Savetnik ukrajinskog predsednika Aleksej Arestovič izjavio je da su se ruske trupe„masovno“ povukle iz Mikolajeva kasno 17. marta. Sposobnost ukrajinskih snaga da izvedu uspešan veliki kontranapad ukazuje na to da su ruske snage koje pokušavaju da opkole Mikolajev verovatno preopterećene, i da je malo verovatno da će imati sposobnost da nastave ofanzivne operacije prema Odesi u bliskoj budućnosti.

Kategorije:Sukobi u svetu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *