Spasilački timovi tragali su za preživelima u četvrtak u ruševinama pozorišta koje je bombardovano u opkoljenom gradu Mariupolju. Stotine civila nalazilo se u skloništu u velikom pozorištu sa kolonama u centru Mariupolja nakon što su njihove kuće razorene u tronedeljnim borbama u južnom lučkom gradu sa 430.000 stanovnika.

Satelitski snimci u ponedeljak pokazivali su ogromna bela slova na trotoaru ispred i iza pozorišta na kojima se ispisuje „DECA“ na ruskom — „DETI“ — da bi upozorili ratne avione na one koji su unutra.

Ruska vojska je u sredu negirala da je bombardovala pozorište ili bilo koje drugo mesto u Mariupolju.

Bombardovanje pozorišta bilo je deo žestokog bombardovanja civilnih objekata u više gradova u proteklih nekoliko dana

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je na dodatnu pomoć svojoj zemlji u video obraćanju nemačkim poslanicima, rekavši da je na hiljade ljudi ubijeno, uključujući 108 dece. Osvrnuo se i na tešku situaciju u Mariupolju, rekavši.

Severoistočna i severozapadna predgrađa Kijeva pretrpela su teška oštećenja, ali je sam glavni grad ostao čvrst, pod policijskim časom i podvrgnut raketnim napadima.

Portparol ukrajinskog ministarstva odbrane Oleksandr Motuzjanik rekao je da ruske snage nisu napravile značajan napredak oko Kijeva u poslednjih 24-48 sati i da su pribegle „haotičnom“ granatiranju.

„Ukrajinske oružane snage ulažu sve napore da zaustave neprijateljski napad sa tog područja“, rekao je on na brifingu za novinare u Kijevu. On je rekao da je nekoliko stambenih zgrada oštećeno oborenim projektilima, što je izazvalo smrt civila.

Ruske vojne operacije na Ukrajinu su u velikoj meri zaustavljene na svim frontovima, uz velike gubitke i minimalni napredak na kopnu, moru ili vazduhu poslednjih dana, saopštila je britanska vojna obaveštajna služba.

„Otpor Ukrajinaca je uporan i dobro koordinisan“, ističe se u saopštenju i dodaje da je ogroman deo teritorije, uključujući sve veće gradove, i dalje u ukrajinskim rukama.

Slovački ministar odbrane Jaroslav Nađ saopštio je danas da je njegova zemlja spremna da Ukrajini obezbedi protivvazdušni odbrambeni sistem S-300, ako saveznici iz NATO obezbede odgovarajuću zamenu.

„Razgovarali smo sa Vašingtonom, Kijevom i drugim saveznicima o mogućnosti raspoređivanja ili davanja S-300 Ukrajincima i voljni smo da to učinimo istog trenutka kada budemo imali odgovarajuću zamenu“, rekao je Nađ na konferenciji za novinare.

Ruske snage se suočavaju sa poteškoćama da nadoknade borbene gubitke u Ukrajini, uključujući moguću smrt komandanta 150. pešadijske divizije u blizini Mariupolja. Ruski napori da rasporedi snage iz Jermenije, njenih proksi država u Gruziji i rezervnih jedinica u Istočnom vojnom okrugu neće obezbediti ruskim snagama oko Kijeva borbenu moć neophodnu za završetak opkoljavanja grada u bliskoj budućnosti.

Ruske snage su izvršile ograničene, neuspešne napade severozapadno od Kijeva i nisu izvele ofanzivne operacije na severoistoku Ukrajine, prema Harkovu ili Nikolajevu. Ruske snage su ostvarile ograničene teritorijalne prednosti u Donjeckoj oblasti i oko Mariupolja i nastavile da gađaju civilnu infrastrukturu u gradu.

Ruske snage će verovatno nastaviti da smanjuju Mariupoljski džep u narednim danima, ali će biti teško da izvode istovremene napade duž više pravaca napredovanja.

Kategorije:Sukobi u svetu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *