Prvi put nakon više od dve sedmice, ukrajinski i ruski pregovarači su se suočili licem u lice. Učinili su to preko belog stolnjaka za dugačkim stolom unutar osmanske palate iz 19. vijeka na obali Bosfora, a dočekao ih je lično turski predsednik Erdogan, koji ih je pozdravio na engleskom sa „dobro jutro“.

Delegati su se okupili na prostoru Palate Dolmabahče u centru Istanbula, gde je 1938. godine umro Mustafa Kemal Ataturk, osnivač moderne Turske, a sada ga delom koristi Erdogan kada je u Istanbulu.

Nakon više od mesec dana razgovora – prvo lično u Belorusiji, a zatim poslednjih sedmica putem video linka – diplomatija između Ukrajine i Rusije koja je tekla paralelno s njihovim ratom ušla je u novu fazu. Činjenica da su pregovori postali ozbiljniji ogledala se u okruženju, palati u kojoj Erdogan – koji je održavao veze i sa Moskvom i sa Kijevom – često održava velike vladine događaje kada je u Istanbulu

Ruski delegati su nosili odela, dok su Ukrajinci bili ležernije obučeni, jedan u košulju kratkih rukava, drugi u vojničku odeću.

Zamenik ruskog ministra odbrane rekao je danas da će Rusija „smanjiti vojnu aktivnost“ u blizini Kijeva i severnoukrajinskog grada Černihiva, jer su se prvi znakovi napretka pojavili tokom mirovnih pregovora između Ukrajine i Rusije.

Rusija je takođe rekla da je spremna ubrzati vremenski okvir mogućeg sastanka predsednika Vladimira V. Putina i predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog. Govoreći nakon razgovora sa ukrajinskim zvaničnicima u Istanbulu, glavni ruski pregovarač Vladimir Medinski rekao je da je Kremlj spreman da održi takav sastanak kada bude spreman nacrt mirovnog sporazuma između Ukrajine i Rusije.

Nije najjasnije šta je dovelo do ovakve ovakve izjave ruske strane o spremnosti na smanjenje vojnih aktivnosti. Jedan od razloga može biti taj što ruske trupe nisu uspele tako brzo da savladaju ukrajinski otpor oko Kijeva i drugih većih gradova. Ukrajinska vojska uspela je ujedno i da povrati neke teritorije ne samo oko Kijeva već i bliže granici sa Rusijom.

Očigledni ustupci Rusije u severnoj Ukrajini odražavaju uspješan ukrajinski otpor koji je zaglavio moskovske snage u žestokim borbama oko predgrađa Kijeva i povratio teritoriju posljednjih dana u blizini glavnog grada i gradova bliže ruskoj granici.

Uprkos nekim vojnim uspesima na terenu, Ukrajina je po prvi put iznela potencijalne ustupke oko teritorije.

Ukrajinski zvaničnici predložili su 15-godišnji proces pregovora o statusu Krima, ukrajinskog poluostrva koje je Rusija anektirala 2014. Moglo bi se razgovarati i o pitanju istočne ukrajinske regije poznate kao Donbas, koju Rusija više ne priznaje kao deo Ukrajine.

Dve delegacije su takođe razgovarale o međunarodnim bezbednosnim garancijama za Ukrajinu.

Očekuje se da će se razgovori sada preći na viši nivo, gde će se sastati ministri spoljnih poslova Rusije i Ukrajine.

U znak napretka u pregovorima o prekidu vatre u Turskoj, Rusija je takođe rekla da bi sastanak između predsednika Vladimira Putina i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog mogao biti održan kada bude spreman nacrt mirovnog sporazuma.

Kategorije:Sukobi u svetu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *