Napomena: Ovaj tekst objavljen je prvi put 17. septembra 2017. godine na FB stranici Global Defence.

Pre izvesnog vremena, takozvana Islamska država (ID) nakon iznenadnog napada na Sirijsku arapsku armiju (SAA) u provinciji Raka, objavila je snimak zaplene velike količine naoružanja. Prilikom analiziranja video materijala među haubicama, tenkovima i znatne količine municije, uočen je zaplenjen vojni kamion FAP 2026 BS/AV. Ovo je prvi put za sve vreme građanskog rata u Siriji, koji traje više od 6 godina, da je ovaj kamion sa prostora bivše Jugoslavije viđen u toj zemlji.

Uproeđivanje kamiona iz Sirije (gore) sa FAP 2026 iz Srbije (dole), gde se potvrđuje da se radi o FAP 2026 BS/AV koji je viđen u Siriji
Uproeđivanje kamiona iz Sirije (gore) sa FAP 2026 iz Srbije (dole), gde se potvrđuje da se radi o FAP 2026 BS/AV koji je viđen u Siriji

Istorijat i taktičko-tehničke karakteristike kamiona FAP 2026

Fabrika automobila Priboj (FAP) je 1978. godine započela proizvodnju FAP 2026 koja je trajala intenzivno tokom osamdesetih godina sve do raspada SFRJ. Tokom devedesetih godina, manje serije su proizvedene za potrebe Vojske Jugoslavije.

FAP 2026 ima Mercedesov osmocilindrični, četvorotaktni, vodom hlađeni dizel-motor OM 402 sa direktnim ubrizgavanjem, ugrađen uzdužno ispod kabine. Kočni sistem je pneumatski sa doboš kočnicama na svim točkovima, dok je upravljački mehanizam hidraulički sa servo dejstvom. Takođe, vozilo je opremljeno sa sistemom za centralnu regulaciju vazduha u pneumaticima.

Glavna namena ovog vozila koje je pogonjeno na sve točkove (6×6) je transport opreme, ljudstva, kao i vuča prikolica i oruđa. Prevoz tereta je do 10 tona po putevima, dok van puteva iznosi 6 tona. Može da preveze ukupno 20 vojnika, bez vozača i suvozača.

Vozilo se proizvodilo u raznim varijantama pa se tako u naoružanju različitih armija nalazi klasični FAP 2026 BS/AV za prevoz tereta i ljudstva, zatim kao platform za M-77 “Oganj”, haubicu SORA, radara M-85 “Žirafa” itd.

Pored Srbije, ovaj kamion trenutno poseduju još neke zemlje bivše Jugoslavije, poput Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore.

Sirija nikada u svom sastavu nije imala FAP kamione

Postavlja se pitanje, kako je ovaj kamion dospeo u Siriju, ako znamo da SAA nikada nije nabavljala vojne kamione FAP. Sirija je sa proizvođačem motornih vozila iz Priboja dugi niz godina sarađivala uglavnom u oblasti nabavke autobusa. Tako je tokom 80-ih godina izvežen znatan broj autobusa  FAP-FAMOS “Dubrava”. Pored autobusa, pojedine fotografije ranije su ukazivale da je Jugoslavija što se vojnih kamiona tiče izvozila jedino TAM-ove koji su se proizvodili u Mariboru.

Mala je verovatnoća da su se ovi kamioni prodavali preko određenih posrednika direktno sirijskoj vojsci čija je zemlja pod sanckijama Ujedinjenih nacija (UN)

Samim tim, nije jasno, kako je SAA došla u posed ovog kamiona. Mala je verovatnoća da su se ovi kamioni prodavali preko određenih posrednika direktno sirijskoj vojsci čija je zemlja pod sanckijama Ujedinjenih nacija (UN).

Kamioni nisu isporučeni direktno pro-vladinim snagama u Siriji

Konkretno, u Srbiji se još od 2005. godine zvanično realizuje izvoz naoružanja kroz kontrolu četiri ministarstva. Ministarstvo spoljnih poslova koje svojim diplomatskim kanalima kontroliše krajnjeg korisnika. Pribavlja saglasnost Ministarstva odbrane, da se ne bi desilo da se izveze oružje i vojna oprema koji su potrebni Vojsci Srbije.

možemo da zaključimo da je SAA zaplenila ovo vozilo prilikom sukoba sa takozvanom Slobodnom sirijskom armijom (FSA)

Zatim, ugovoreni izvozni aranžman proverava se u MUP-u, a dozvolu za izvoz, izdaje Ministarstvo ekonomije, gde se vodi računa da se oružje ne isporučuje u zemlje koje su na „crnim listama“, pre svega UN, a onda i drugih zemalja. Slična procedura, postoji i u ostalim zemljama, o kojima je reč.

SAA najverovatnije zaplenila FAP 2026 od FSA

Ako kamion FAP 2026 nije isporučen direktno pro-vladinim snagama i njenim milicijama u Siriji, možemo da zaključimo da je SAA zaplenila ovo vozilo prilikom sukoba sa takozvanom Slobodnom sirijskom armijom (FSA) i da ga je verovatno neko vreme koristila sve do iznenadne ofanzive ID koja je zabeležena na gore pomenutom snimku.

Kako je FSA došla u posed ovog vozila teško je sa sigurnošću utvrditi. Ono što je sasvim sigurno, jeste da FAP nije mogao da dođe sa teritorije Iraka, jer ta zemlja nikada nije imala ovaj model kamiona u svom sastavu, kako su pojedini tvrdili.

Irak nikada nije bio veliki kupac FAP-ovih kamiona, pogotovu ne sa tri osovine 6×6. Bagdad je od kamiona do 1991. godine jedino naručio 4 FAP 3232BDS/A  sa 4 osovine 8×8, koji su bili namenjeni za višecevni  samohodni raketni  lanser M-87 Orkan.

Poznato je, takođe, da je Egipat bio veliki kupac ovog modela i da je tokom 80-ih kupio oko 860 kamiona. Iako je sajt Debka File pisao u avgustu 2015. da je Kairo krenuo da naoružava vojsku Bašara Al Asada, do sada nije bilo nikakvih dokaza za takvu tvrdnju.

Iako je činjenica da se malo zna o FAP-ovom izvozu zemljama na Bliskom istoku, postoje indicije da je FAP 2026  imala Saudijska Arabija, međutim, nikada takve informacije nisu zvanično potvrđene u vidu fotografija ili nekih zvaničnih dokumenata.

Kamion stigao sa postora bivše Jugoslavije

Možda Saudijska Arabija nije iz svojih zaliha izvezla FAP-ove u Siriju, ali je vrlo moguće da je kao i svo drugo naoružanje za potrebe FSA nabavila od zemalja jugoistočne i centralne Evrope. Iako zemlje bivše Jugoslavije, kao i države poput Češke i Slovačke ne izvoze oružje direktno u Siriju, njihova vojna oprema na kraju ipak završi na ovom brutalnom ratištu, zahvaljujući pojedinim državama na Bliskom istoku.

Možda odgovor leži upravo u boji kamiona, koja je, kada se detaljnije analizira, karakteristična za Oružane snage Republike Hrvatske.

Od početka rata u Siriji, 2012. godine, ove zemlje izvezle su naoružanje Saudijskoj Arabiji, Jordanu, UAE i Turskoj u vrednosti od najmanje 1,2 milijardi evra. Na Bliskli istok, prema trenutno dostupnim fotografijama i snimcima, isporuče su automatske puške, minobacačka municija, raketni bacači, protivtenkovsko naoružanje, teški mitraljezi, tenkovi itd. Međutim, do sada nije bilo informacija da su prodavani i vojni kamioni.

Hrvatska isporučila iz svojih viškova kamione FAP 2026 BS/AV?

Možda odgovor leži upravo u boji kamiona, koja je, kada se detaljnije analizira, karakteristična za Oružane snage Republike Hrvatske. U svom sastavu, Vojska Srbije nikada nije imala kamione koji su bili ofarbani u ovoj šemi, što upućuje na mogućnost da je Hrvatska preko posrednika prodala određen broj ovih kamiona iz svojih viškova. 

Hrvatska je jedna od prvih zemalja koja je isporučila oružje sirijskim pobunjenicima, kako bi se oslobodila svojih viškova. Od početka građanskog rata u Siriji, Hrvatska je, u odnosu na zemlje bivše Jugoslavije, prednjačila u izvozu pojedinim zemljama na Bliskom istoku.

Upoređivanje hrvatskog (gore) i zaplenjenog kamiona (dole) FAP 2026 BS/AV. Na fotografiji se može videti da se radi o istoj maskirnoj šemi,što ukazuje da je ovaj kamion možda stigao iz Hrvatske
Upoređivanje hrvatskog (gore) i zaplenjenog kamiona (dole) FAP 2026 BS/AV. Na fotografiji se može videti da se radi o istoj maskirnoj šemi,što ukazuje da je ovaj kamion možda stigao iz Hrvatske

Prvi teretni avioni sa zagrebačkog aerodroma Pleso, poleteli su u još decembru 2012. godine.  Od tada, Zagreb je izvezao oružje i municiju Saudijskoj Arabiji vrednu 126 miliona evra i Jordanu u vrednosti od 44 miliona. Isporučeno je više od 6.000 tona municije za ručno i lako oružje, kao što su minobacački projektili, rakete, granate koje su išle uglavnom u Saudijsku Arabiju.

Od trenutka kada su prve isporuke razotkrivene, Hrvatska je uložila maksimalne napore kako detalji ove trgovine ne bi dospeli u javnost. Ključne informacije o krajnjem odredištu naoružanja uklonjene su iz službenih izveštaja, pa otuda ne čudi i nedostatak dokaza o isporuci FAP-ovih kamiona. 

Kategorije:Analize Sirija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *