Ministarstvo odbrane Ruske Federacije naručilo je dva bataljona najnovijih tenkova treće generacije T-14 Armata i jedan bataljon oklopnog borbenog vozila T-15. Ovu vest otkrio je zamenik ministra odbrane Jurij Borisov koji je istakao da je narudžbina sklopljena u decembru prošle godine.

Prema njegovim rečima, T-14 i T-15 koji su bazirani na univerzalnoj platformi Armata, biće korišćeni za testiranje, kako bi 2020. godine krenula zvanično serijska proizvodnja.

Oklopno borbeno vozilo T-15 na vojnoj paradi u Moskvi 2015. godine (Foto: Wikipedia)
Oklopno borbeno vozilo T-15 na vojnoj paradi u Moskvi 2015. godine (Foto: Wikipedia)

Treba napomenuti da jedan tenkovski bataljon sadrži ukupno 40 tenkova, tako da možemo očekivati da će u narednom periodu ruska vojska u svrsi testiranja imati ukupno 80 Armati.  U ovu brojku ulazi 12 T-14 koji su korišćeni za prikazivanje na vojnoj paradi u Moskvi. Slična je situacija i sa T-15 gde u jedan bataljon spada 12 vozila koji su, takođe, bili na paradi.

Na međunarodnom vojno-tehničkom forumu „Army-2017“, održanom u avgustu prošle godine, Jurij Borisov izjavio je da će prvih 100 novih tenkova T-14 Armata biti isporučeni do 2020. godine. Ovu informaciju potvrdio je u januaru izvor blizak agenciji TASS, koji je istakao da će se proizvesti nekoliko stotina tenkova.

Tenkove bi prema postojećim planovima trebalo da primiti Prvi gardijski tenkovski puk koji je u sastavu Druge gardijske tamanske motorizovane divizije sa sedištem u Moskvi, odnosno takozvanom Ruskom zapadnom vojnom okrugu. Armate bi trebale da uđu i u sastav Južnog vojnog okruga.

Armata se prvi put pojavila na vojnoj paradi u Moskvi 2015. godine i tada je rečeno da će do 2020. godine biti proizvedeno čak 2.300 primeraka, što je od starta izgledalo kao nerealno obećanje, ako se uzmu u obzir proizvodni kapaciteti, ekonomski aspekt i u međuvremenu odluka da se veća pažnja posveti modernizaciji postojećih tenkova. Posebna pažanja usmerena je ka tenkovima T-80 i T-90 za čiju modernizaciju je izdvojeno oko 417 miliona dolara.

T-14 Armata naoružan je sa topom 2A82 kalibra 125 mm koji je montiran na besposadnoj kupoli. Ovaj top u stanju je da ispali 10 granata u minuti, čiji je domet do 7 km. Kupola Armate dizajnirana je tako da u doglednoj budućnosti primi top kalibra 152 mm.

Na drugoj strani, oklopno borbeno vozilo T-15, bazirano na univerzalnoj guseničarskoj šasiji Armata opremljeno je sa topom 2A42 kalibra 30 mm.  Pored topa, vozilo je naoružano sa koaksijalnim mitraljezom 7,62 mm i protiv-oklopnim vođenim raketama Kornet-EM.

Kategorije:Odbrana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *