Iračka vojska primila je prvi kontigent tenkova T-90S koji su isporučeni iz Rusije u okviru ranije potpisanog ugovora. Tenkovi su 15. februara stigli u luku Um Kasr, odakle su preko Basre transportovani u bazu Taži, severno od Bagdada. Prilikom transporta, načinjeno je nekoliko amaterskih fotorgrafija koji su potvrdili ovu pošiljku.

Tenkovi T-90S/SK na vučnom vozu u Iraku
Tenkovi T-90S/SK na vučnom vozu u Iraku (Foto: Twitter)

Pošiljka tenkova potvrđena je samo od jednog iračkog neimenovanog izvora koji je rekao da su tenkovi stigli 15. februara. Nije otkriveno koliko je tačno isporučenom u prvom kontigentu. Međutim, ruski ambasador u Bagdadu Maksim Maksimov rekao je nedavno da će Irak u skorijoj budućnosti primiti 46 u prvom kontigentu.

Prethodno, 1. februara na pojedinim društvenim mrežama pojavio se snimak u ruskoj luci Ust Luga u Lenjingradskoj oblasti na kome se vidi utovar tenkova T-90S ofarbani u pustinjsku šemu.

Iračka nabavka 73 tenkova T-90S/SK objavljena je prvi put zvanično u julu 2017. godine. Reč je o modernizovanoj verziji T-90 izrađenoj od strane kompanije Uralvagonzavod u Nižnjem Tagilu, a koja poseduje veću vatrenu moć, mobilnost i zaštitu.

T-90S opremljen je sa topom glatke cevi 2A46M kalibra 125 mm koji je stabilizovan u obe ravni. Pored niza različitih vrsta granata koje koristi, u stanju je da lansira protiv-oklopne laserski vođene rakete sa kumulativnom bojevom glavom 9M119M, dometa 5,000 m. Top je uz pomoć automatskog punjača u stanju da ispali 7-8 granata u minuti.

Pored glavnog, sporedno naoružanje čine spregnuti mitraljez 7,62 mm 6P7K i montiran na kupoli, daljinski upravljivni mitraljez 6P49 12,7 mm. Za komandira i nišandžiju ugrađena je francuska optoelektronska sprava marke Thales.

Kada je reč o zaštiti, tenk je pored osnovnog oklopa opremljen sa eksplozivnim reaktivnim oklopom Kontakt-5 koji znatno povećava izdržljivost tenka. U zavisnosti od želje kupca, predviđena je ugradnja sistema aktivne zaštite pod nazivom Štora.

Značajnu mobilnost tenku pruža turbo prehranljivi V-12 dizel motor V-92S2 jačine 1000 KS. Maksimalna brzina na putu iznosi do 60 km/h sa radijusom do 550 km. Po teže pristupačnim terenima zabaležena brzina je do 40 km/h.

Kategorije:Odbrana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *