Rusko ratno vazduhoplovstvo još uvek ne uživa potpunu nadmoć na nebu iznad Ukrajine uprkos svojoj ogromnoj brojčanoj prednosti, što je jedan od razloga za sporo napredovanje vojske na zemlji, kažu stručnjaci. Ovakva ocena je kontradiktorna u odnosu na zvaničan stav Moskve koja tvrdi da je dominacija u vazduhu u potpunosti ostvarena.

Prema uglednom časopisu Janes, rusko vazduhoplovstvo se sastoji od 132 bombardera naspram nijednog ukrajinskog, 832 borbena aviona naspram 86 za Ukrajinu i 358 transportnih aviona naspram 63 za Kijev. Ostalo vazduhoplovno oružje po broju pokazuje znatnu nadmoć Rusije nad Ukrajinom, osim dronova kojih Ukrajina ima 66, a Rusija 25.

Iako Rusija nije angažovala celokupno vazduhoplovstvo u sukobu, očekivalo se da će do sada njene snage ovladati ukrajinskim vazdušnim prostorom.

Iako Rusija ima prednost koja dolazi sa većim brojem, ona još nije stekla potpunu kontrolu nad ukrajinskim vazdušnim prostorom. Oni su i dalje angažovani u pokušajima da neutrališu ukrajinsku kopnenu i protivvazdušnu odbranu, rekao je Garet Jenings u časopisu Janes.

Rusko vazduhoplovstvo je, ipak, u poziciji da zaštiti vojsku koja napreduje tamo gde je to potrebno, kao što je to konvoj — desetine kilometara dugih kamiona, oklopnih vozila i artiljerije — koji napreduje na Kijev sa severa, kao što se vidi na satelitskim snimcima. 

To pokazuje da Rusija sigurno ima vazdušnu superiornost na potezu od 200 kilometara blizu granice i oko prioritetnih ciljeva. Ipak, ostaje nejasno kako Rusija nije uspela u potpunosti da ovlada vazdušnim prostorom posle prva dva dana intenzivne vazdušne kampanje.

Uprkos iskustvu iz svoje intervencije u Siriji od 2015. godine, rusko vazduhoplovstvo je još uvek daleko od preciznosti, fleksibilnosti i interoperabilnosti u odnosu na vazduhoplovstvo zapadnih zemalja.

Pored toga, protivvazdušna odbrana raspoređena u Kijevu i drugim gradovima je u solidnom stanju. Takva situacija Rusima ostavlja težak izbor da izvedu napade sa velikih visina i rizikuju pokolj među civilnim stanovništvom, ili da se spuste previše nisko pod rizikom da budu oboreni.

Ruski vazdušni udari u Siriji često su se oslanjali na nenavođeno naoružanje. Jedan od razloga je taj što ruske vazduhoplovne snage nemaju u svom inventaru veliku količinu ovakvog naoružanja, a na sve to i iskustvo u njihovom korišćenju nije baš veliko.

Šta god da je do sada pošlo po zlu u nekim momentima, rusko vazduhoplovstvo predstavlja nesumnjivo veliku pretnju za ukrajinske snage na zemlji, ali i na nebu.

Ukoliko Rusija odluči da aktivira 300 borbenih aviona za ukrajinsku kampanju, nema sumnje da će na kraju u potpunosti ovladati situacijom na nebu iznad Ukrajine.

Tagovi:
Kategorije:Analize

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *