Irački borbeni avioni bombardovali su ponovo Islamsku državu (ID) na severoistoku Sirije. Meta napada je bio logistički centar u pustinjskoj oblasti Al Dušašija blizu granice sa Irakom. Prema rečima ministra odbrane Iraka brigadnog generala Jahja Rasula, u napadu su korišćeni avioni F-16IQ, koji su uspešno izveli svoj zadatak.

Hajder al Abadi rekao je da su najnoviji vazdušni napadi u Siriji, kao i do sada bili u koordinaciji sa vladom u Damaskom, uključujući i koaliciju okupljenu oko SAD.

Irak je prvi put bombardovao Siriju u februaru 2017, kada su meta napada bili militanti ID u Abu Kamalu. Glavni razlog tadašnjeg upada u sirijski vazdušni prostor bio je bombaški napad koji je ID izvela u Al Baji i Al Habibiji.

Od tada, Bagdad je u više navrata sprovodio vazdušne operacije u Siriji u kojima su svaki put korišćeni avioni F-16, a po svemu sudeći i laserski vođene bombe GBU-12. Ukupno 36 aviona F-16IQ (varijanta bazirana na F-16C/D Block 52), kao i naoružanje za njih Irak je nabavio iz SAD uz pomoć američkog kredita u iznosu od 6,5 milijardi dolara. Nakon određenih poteškoća prilikom obuke u Arizoni prva čeiri aviona stigla su u Irak u julu 2015.

Jedna od zapaženijih akcija desila se 23. aprila kad je iračko vazduhoplovstvo likvidiralo u Siriji Abu Lukman al Surija, zamenika lidera ID Abu Bakr al Bagdadija. Lukman je bio jedan od glavnih koordinatora samoubilačkih napada na prostoru Iraka.

Iračko prisustvo u vazdušnom prostoru Sirije ima najpre za cilj da spreči upad militanata na teritoriju Iraka. Takođe, svako bombardovanje izvan matične zemlje predstavlja i demonstraciju sile, odnosno pokušaj Iraka da se stavi kao jedan od vodećih igrača na Bliskom istoku u borbi protiv ID, nakon što je proglasio pobedu protiv iste.

Kategorije:Sirija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *