Sukob na relaciji Izrael-Sirija dostigao je juče svoj vrhunac obaranjem iranske bespilotne letelice i izraleskim odgovorom kroz bombardovanje ciljeva na teritoriji Sirije.
BPL "Sakeh" bazirana na američkoj RQ-170 (foto: Simani)
BPL „Sakeh“ bazirana na američkoj RQ-170 (foto: Simani)
Sve je počelo tako što je Iran iz Sirije lansirao bespilotnu letelice (BPL) koja je uspela da uđe u izraelski vazdušni prostor. Nakon minut ipo, koliko se zadržala u izraelskom vazdušnom prostoru, helikopter AH-64D Apache poleteo je na zadak, oborivši letelicu iznad mesta Beit Šin.

Kao dokaz o njenom obaranju objavljen je snimak na osnovu koga se može videti da se radi o BPL Sakeh, bazirana američkoj RQ-170 koju je 2011. godine Iran zaplenio. Ova BPL otkrivena je prvi put u oktobru 2016. na sajmu naoružanja u Iranu.

Sakeh je prema nekim infromacijama poleto iz oblasti Palmire gde se navodno nalazi jedna od iranskih baza u Siriji. Izraelska vojska nije htela da otkrije da li je BPL bila naoružana ili ne.

Nedugo nakon obaranja, Izrael je na zadatak poslao 8 aviona F-16I i F-15I kako bi bombardovali položaje u Siriji. Ubrzo je usledio odgovor Damaska lansiranjem protiv-vazdušnih raketa sa sistema S-200VE i 9K317 Buk. Prema zvaničnom Damasku na izraelske avione ispaljeno je 28 raketa.

Jedan od aviona, F-16I Sufa, pogođen je tokom povratka u svoju bazu. Teško oštećeni avion piloti su uspeli da dovedu u izraelski vazdušni prostor nakon čega su se katapultirali. F-16I pao je centralnom delu Galileje, dok su pilotu, od kojih jedan teže povređen, preveženi u bolnicu Rmbam u Haifi.

Olupina borenog aviona F-16I (foto: Reuters)
Olupina borenog aviona F-16I (foto: Reuters)

Zbog jake protiv-vazdušne odbrane sa kojom su se susreli izraelski avioni, ostaje nepoznanica koji PVO sistem je tačno oborio F-16I, da li S-200 ili Buk.

Zvanično, ovo je prvi put od Libanskog rata 1982. godine da je izraelski borbeni avion oboren od strane neprijateljske vatre.

Pojedini mediji preneli su informaciju da su pored F-16I, oštećena još tri borbena aviona među kojima i F-15I, što bi za Izrael moglo da predstavlja veliki gubitke, koji nisu viđeni u skorijoj prošlosti.

Zadnji deo raketa sa PVO sistema 9K317 BUK (foto: Twitter)
Zadnji deo raketa sa PVO sistema 9K317 BUK (foto: Twitter)

Obaranje F-16I prouzrokovalo je još jedan talas izraelskih vazdušnih napada bombardujući tom prilikom PVO sisteme S-200 i Buk, a na udaru su se našle i skoro nabavljen PVO baterije iz Rusije. Na osnovu nekih satelitskih snimaka koji su se pojavili, bombardovana je i baza T4 na istoku Sirije.

Rusija, koja je započela intrevenciju u Siriji 2015. godine, izrazila je veliku zabrinutost za ovaj događaj I pozvala obe strane da ostanu uzdržane u cilju izbegavanja većih sukoba na Bliskom istoku.

Suprotne poruke došle su iz SAD, gde su se oglasili zvaničnici Pentagona, koji su istakli da Izrael ima pravo da vojno odgovori na bilo kakvo kršenje njihovog suverineteta.

Kategorije:Sirija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *