Sirijska vazduhoplovna baza Tijas (T4) bombardovana je noćas oko 3:40h po lokalnom vremenu. Nekih pet minuta pre nego što su rakete doletele do baze oglasile su se sirene za uzbunu, nakon čega je usledila reakcija sirijske protivvazdušne odbrane, koja je uspela da obori određeni broj raketa tokom leta.

Najmanje 14 vojnika poginulo je u napadu, a nepoznati broj je povređen. Najveći broj njih iranskog je porekla, što ponovo ukazuje na činjenicu da Iran u Homsu koristi T4 bazu odakle vrši koordinisane akcije Hezbolaha i Kuds snaga.

Provladini mediji u Damasku tvrdili su u početku da iza napada sa „20 krstarećih raketa“ stoje SAD. Pentagon je brzo demantovao ove optužbe, a ubrzo se i Francuska oglasila koja je negirala bilo kakvu umešanost u noćašnja događanja.

Bombardovanje je izvedeno uz pomoć vazduhoplova koji su lansirali rakete iz pravca Libana. Princip po kojem je napad izveden ukazuje da iza ovog slučaj kao i do sada stoji Izrael koji je redovno kršio vazdušni prostor Libana u cilju bombardovanja pro-vladinih ciljeva u Siriji.

Ovakvu tvrdnju potvrđuje i izjava Ministarstva odbrane Rusiji u kojoj se kaže da je Izrael sa dva borbena aviona F-15I bombardovao aerodrom T4. Lansirano je ukupno osam raketa, koje su letele iznad Keservana i doline Beka u Libanu ka Siriji. Prema ruskim izvorima oboreno je pet, što se ne može sa sigurnošću proveriti. Koje rakete su izraelci koristili, takođe, teško je sa sigurnošću tvrditi. Postoji šansa da su u pitanju bile AGM-142 Have Nap ili Deliah.

Do napada na Tijas došlo je samo dan nakon što su SAD optužile Siriju, Rusiju i Iran za navodni hemijski napad u Dumi, gde je stradalo najmanje 40 ljudi. EU isto tvrdi da postoje dokazi koji ukazuju da iza napada stoje snage Bašara el Asada. Savet bezbednosti UN bi trebao da se sastane tokom dana kako bi se razgovoralo o novonastaloj situaciji u predgrađu Damaska.

Podsetimo, pre tačno godinu dana, 7. aprila, SAD lansirale su na sirijsku vazduhoplovnu bazu Al Šarjat 59 Tomahawk krstarećih raketa, zbog navodnog hemijskog napada na opoziciono uporište Kan Šajkun.

Možemo reći da je Izrael iskoristio novonastale tenzije oko navodnog hemijskog napada kako bi ponovo bombardovao prvenstveno iranska postrojenja u Siriji. Prethodno se to dogodilo u februaru bombardovanjem Tijas, nakon poletanja bespilotne letelice iz te baze, koja je ušla u vazdušni prostor Izraela. Tadanje bombardovanje Sirije koštalo je Izrael gubitkom jednog aviona F-16I, što ovoga puta nije bio slučaj.

 

Kategorije:Sirija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *