Nedugo nakon što smo u nedelju objavili tekst posvećen novim severnokorejskim testiranjima, u tom momentu neidentifikovanih projektila, vlasti u Severnoj Koreji izašli su sa pojedinim, ali veoma šturim informacijama o ovom događaju.

Nedugo nakon što smo u nedelju objavili tekst posvećen novim severnokorejskim testiranjima, u tom momentu neidentifikovanih projektila, vlasti u Severnoj Koreji izašli su sa pojedinim, ali veoma šturim informacijama o ovom događaju.

Ispostaviće se da su zvanično objavljene fotografije bile od presudnog značaja za otkrivanje tipova naoružanja sa kojima je vojska toga dana izašla, kako oni kažu na vojnu vežbu. Ta vežba, u kojoj su testirani pojedini raketni sistemi, izvedena je u prisustvu vrhovnog lidera Kim Džong Una.

Kim je na poligonu u oblasti oko Vonsana sa dvogledom pratio izvođenje manevara sa već ranije viđenim višecevnim raketnim sistema, ali i novim taktičkim raketnim balističkim sistemom srednjeg dometa. Rakete su padale u Istočno more u rasponu od 70 km do 240 km. Svi sistemi navodno su uspešno izvršili postavljene zadatke, tako da je vežba ocenjena kao uspešno izvedena.

Kim Džong Un prilikom nadgledanja vojne vežbe (foto:KCNA)

Nakon detaljnog analiziranja publikovanih fotografija došli smo do zaključka da je Pjongjang toga dana testirala višecevne raketne sisteme M-1991 kalibra 240 mm, KN-09 kalibra 300 mm, kao i novu balističku raketu nepoznatog tipa, koja po svom izgledu podseća na ruski 9K270 Iskander-M. 

Višeraketni sistemi M1991 i KN-09

Raketni sistem M1991 prvi put je uočen 1991. godine od strane američke obaveštajne službe. Stoga je ova oznaka čiji su tvorci bili pojedini američki krugovi data simbolično po godini kada je sistem otkriven. Pjongjang je u sličnom period počeo masovno sa proizvodnjom, a lanseri su se direkno iz fabrika raspoređivali duž demilitarizovane zone. Njihovo  razmeštenja bilo je pozicionirano tako da svakog momenta mogu da ispale salvu raketa na južnokorejskog suseda, sa kojim su tehnički u ratu. 

Višecevni raketni sistem M1991 prilikom najnovijeg testiranja (foto: Rodong)

Kada je reč o pojedinim karakteristika M1991, možemo reći da je on razvijen na osnovu M1985 koji po svojim performansama podseća na sovjestki Uragan. M1991 poseduje 22 lansirne cevi koje mogu da prime rakete kalibra 240 mm. Projektili mogu da ponesu fugasne bojeve glave, punjenje hemijskim agensima, kao i one zapaljive.

Procene su da maksimalan domet iznosi oko 43 km. Ova ubojita sredstva, najverovatnije su bazirana na kineskim kamionima HOWO 6×6, koji podsećaju na model H-IX. Poslednje verzije, kao što imamo prilike da vidimo na fotografijama imaju oklopljenu kabinu.  Procenjuje se da jedna baterija M1991 broji ukupno 5 lansera.   

Višecevni raketni sistem KN-09 prilikom najnovijeg testiranja (foto: Rodong)

Drugi testirani višeraketni sistem jeste KN-09, kalibra 300 mm. Ovaj MLRS sa osam lansirnih cevi, koji ima domet oko 190 km, nalazi se i dalje u fazi razvoja. Mnogo je nepoznanica vezano za KN-09. Nije jasno koji je osnov uzet za razvoj ovog sistema.

Mišljenja su podeljena, pa tako jedan deo eksperata smatra da je KN-09 baziran na BM-30 Smerč, dok drugi veruju da je reč o kineskom A-100. Severna Koreja je od 2013. do sada KN-09 testirala najmanje sedam puta.  

Novi misteriozni taktički balistički sistem

Najintrigantnije naoružanje je bez svake sumnje novi taktički balistički sistem kratog domet, za koji nije poznata oznaka. Navodno je uspešno testiran na daljini od 240 km.

Ovaj misteriozni sistem premijerno je prikazan 8. februara 2018. na vojnoj paradi u čast 70 godina od osnivanja Korejske narodne armije. Ova parada organizovana samo dan uoči zimskih olimpijskih igara u južnokorejskom planinskom mestu Pjongčang.  Bio je to prvi put da je Pjongjang održao paradu u februaru, koja se uglavnom uvek održavala u aprilu. 

Novi taktički balistički raketni sistemi na vojnoj paradi 8. februara 2018. godinu (foto:Rodong)

Pored tada interkontinentalnih balističkih raketa Hvasong-14 i Hvasong-15, trgom je prodefilovalo 6 četvoroosovinskih lansera, od kojih je svaki imao po dve rakete smeštene jedna pored druge, koje naizgled liče na Iskanderove 9M723 i 9M723-1.

Iako vizuelno liči na Iskander-M, mala je verovatnoća da je Rusija ustupila ovako sofisticiranu tehnologiju Severnoj Koreji. Dodatna potvrda za ovakvu tvrdnju jeste na raketi uočen data kabl za navođenje, koji je dosta duži u odnosu na Iskanderovu. Takođe, upitno je da li bi ovakva šasija po rasporedu osovina i uopše svojoj konstrukciji mogla da bude kompatibilna sa raketom 9M723.

Testiranje nove taktičke balističke rakete (foto:Rodong)

Gledano po konstrukciji šasije i po obliku rakete, ovaj misteriozni sistem podseća i na južnokorejski zemlja-zemlja kratkog dometa Hjunmoo-2. Severna Koreja je navodno u više navrata izvela opsežne hakerske napade u kojima su ukradeni nacrti na ovaj južnokorejski sistem.

Međutim, najizvesnije deluje da je misteriozni sistem na paradi proizvod modifikacije KN-O2 Toksa, koju Severna Koreja poseduje u svom naoružanju. KN-02 nastala je kao prerada sovjetske balističke rakete 9K79 Točka, koju je prvo Sirija za svoje potrebe nabavila 1983. godine.

Trinaest godina kasnije, 1996. godine, režim u Damasku poslao je Severnoj Koreji određen broj raketa, kao i njene tehničke detalje. Ulaskom u upotrebu, KN-02 bio je predmet modernizacije nekoliko puta, pa se tako špekulisalo da je sa 120 km domet povećan na 170 km.  

U kontekstu novog misterioznog sistema, sasvim je sigurno da je u poslednjih godinu dana došlo do određenih modifikacija. Ono što je uočeno na poslednjim fotografijama jeste to da su rakete najverovatnije instalirane na novoj šasiji.

Uprkos svim izloženim informacijama, teško je sa sigurnošću reći kako je i na osnovu čega razvijen ovaj sistem, za koji postoji šansa da je zapravo prvi put testiran u aprilu, kada su Južna Koreja i SAD locirale lansiranje “taktičkog navođenog sistema”.

Kategorije:Analize

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *