Prvi modernizovani tenkovi T-80BVM krenuli su iz fabrike Omsktransmaš put Oružanih snaga Ruske Federacije. Na pojedinim fotografijama koje su objavili neki ruski portali vide se tenkovi T-80BVM ukrcani na vagone u okviru fabrike u Omsku.

Da je isporuka krenula, potvrdio je 31.oktobra i direktor Omsktransmaša Igor Lobov, koji se više osvrnuo na kvalitet modernizacije, posebno kada je reč o motorima sa gasnom turbinom, koji su se dobro pokazali u radu na ekstremno niskim temperaturama. 

T-80BVM ukrcani na vagonima u okviru fabrike u Omsku (foto:topwar)

Koliko je tenkova u prvoj turi isporučeno, u ovom momentu nije poznato. Prema pojedinim informacijama, tenkovi su isporučeni motorizovanoj pešadijskoj brigadi Severne flote. Uzimajući to u obzir, postoji mogućnost da su tenkovi isporučeni tenkovskim brigadama na poluostrvu Kola. Kako je najavljeno, do kraja godine očekuje se dalja isporuka T-80BVM.

Ministarstvo odbrane je još 2017. godine zaključilo ugovor sa pomenutom fabrikom o modernizaciji 62 tenka T-80BV na standard BVM.  Prvobitan plan bio je da se prvih 31 T-80BVM isporuče 2018, a još 31 2019. godine. 

T-80BVM tokom ispitovanja (foto: MO Rusije)

Omsktransmaš počeo je sa proizvodnjom T-80B 1979. godine, dok je njegova unapređena verzija T-80BV sa proizvodne trake krenula da izlazi 1985. godine. Ako izuzmemo proizvodnu liniju u Harkovu, u periodu od 1979. do 1991. godine ukupno je sastavljeno 5391 T-80B/BV i još 431 T-80U, koji su sklapani u Lenjingradu. U ovom momentu, u aktivnoj službi Oružanih snaga nalazi se oko 450 T-80BV i T-80U. Pored toga, u rezervi su još nekoliko hiljada.

Šta donosi modernizacija tenkova T-80?

Vest da će Rusija modernizovati T-80 mnoge je ostavila iznenađene. Godinama se smatralo da je ulaganje u ove tenkove neisplativa investicija. Međutim, kako postaje sve izglednije da Armata u narednih 10-15 godina po kvantitetu ne može ozbiljnije da zaživi, Rusija je, može se reći, prinuđena da posveti više pažnje već postojećim tenkovima. Tako bi buduća okosnica trebali da budu najpre modernizovani tenkovi T-72B3 mod.2016, zatim T-90M i na kraju sa skromnim brojem T-80BVM.    

Novi model T-80BVM dobio je bolji oklop, ugradnjom dodatnog eksplozivno-reaktivnog oklopa Relikt, koji pruža značajnu zaštitu od tandem kumulativnih bojevih glava. U cilju bolje zaštite od kumulativnih projektila, predviđen je i rešetkasti deo na zadnjem delu šasije i kupole.

T-80BVM u okviru fabrike u Omsku (foto:NGS55)

Unapređen je i sistem za upravljanje vatrom, ugrađena nišanska sprava Sosna-U, ali je zadržan postojeći top 2A46M-4 kalibra 125 mm, koji je u mogućnosti da ispaljuje i protivoklopne vođene rakete 9M119 Refleks, koje mogu da probiju homogen oklop debljine oko 800 mm. Takav top, možemo reći, ne stvara nikakvu prednost nad ostalim pomenutim tenkovima u okviru Oružanih snaga, ali ni u odnosu na poslednje verzije tenkova u Evropi i SAD.  

T-80BVM je u nešto jačoj prednosti u pogledu motora GTD-1250TF sa 1250hp, u odnosu na tenk T-72B3 mod.2016 koji poseduje motor V-92C2F jačine 1130 hp. Motor na T-80BVM, zajedno sa unapređenom transmisijom, omogućiće maksimalnu brzinu do 70 km/h, a sam radijus iznosiće 500 km.

T-80BVM, poslednja modifikacija tenkaT-80 (foto: Military Advisor)

Ukupno gledano, modernizacija na standard BVM sa svojim performansama neće obezbediti prednost u odnosu na T-72B3 i T-90M. Pored toga, postavlja se pitanje koliko će Rusija u kvantitativnom smislu biti u prilici da modernizuje T-80.

Zadržavanje na cifri od 60-ak komada neće promeniti sliku oklopnih snaga. Ova zanemarljiva brojka ne bi imala nikakvog smisla u strateškom pogledu, tako da bi nastavak modernizacije trebao da bude neki logičan sled događaja.   

Iz prioritetnih razloga usmerenih prema T-72 i T-90, Rusija sasvim sigurno neće izvršiti modifikaciju svih raspoloživih T-80 kojih ima nekoliko hiljada. Nekoliko stotina realno je očekivati, ali kako trenutno stvari stoje, uvođenje modifikovane varijante potrajaće duže, nego što semožda prvobitno očekivalo.

U odnosu na neki ranije period, Rusija će morati da poradi i na obučavanju novih kadrova za T-80. Isto tako, pojedini eksperti ukazuju da bi aktivnije uključivanje tenkova T-80 moglo za sobom da ponese i probleme u vidu snabdevanja sa rezervnim delovima.  

Kategorije:Odbrana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *