Ruski strateški transportni avion Antonov An-124-100 koji je poleteo iz Kazanja sleteo je u sredu sa svojim tovarom na vojni aerodrom Batajnica. Ubrzo se saznalo da je razlog ovog leta predaja tri višenamenska teretna helikoptera Mi-17V-5. Ovim činom je isporuka helikoptera Mi-17 za RV Srbije završena-za sada.

Prve dve letelice Srbiji su isporučene krajem juna 2016. godine, dok su u julu zvanično ušle u operativnu službu, ponevši evidencione brojeve 12491 i 12492. Tada je ujedno naglašeno da ovo nije kraj isporukama novih helikoptera Mi-17V-5. Detalji nisu otkriveni sve do 2018. godine kada se u javnosti pojavila vest o nabavci još 3 helikoptera zajedno sa 4 jurišna helikoptera Mi-35M

Isporuka prva dva helikoptera Mi-17V-5 za RV Srbije 2016. godine (foto: Svetozar Jokanović)

Novoisporučene letelice poneće evidencione brojeve 12493, 12494 i 12495, a biće kao prve dve letelice, predati 890. Mešovitoj Helikopterskoj eskadrili poznatoj pod nazivom ,,Pegazi“, smeštenoj na aerodromu ,,Pukovnik Milenko Pavlović“ u Batajnici.

Isporuka helikoptera Mi-17V-5 poklapa se sa proslavom 75. godina od oslobođenja Beograda koje se obeležava 19. oktobra defileom i pokaznom vežbom na aerodromu Batajnica.

Nabavka helikoptera Mi-17 deo je plana modernizacije srpskih vazduhoplovnih snaga koja traje već 3 godine, a ogleda se u kupovini aviona MiG-29, te helikoptera Mi-17 i H145M. Još ranije su iz Rusije isporučeni korišćeni avioni MiG-29 u verzijama 9.12, 9.13 i 9-51. Ugovor je potpisan i sa kompanijom Airbus za nabavku 9 višenamenskih helikoptera H145M, od čega 4 primerka za Ratno vazduhoplovstvo.

Gorepomenuti helikopteri H145M već su uvršteni u inventar RV Srbije polovinom juna, kada je isporučen prvi primerak sa evidencionim brojem 14501 koji je uvršten u redove 890. MHE.

Jučerašnja isporuka Mi-17V-5, slučajno ili ne, poklopila se sa dolaskom još jednog primerka H145M namenjene za misije traganja i spašavanja. Ova letelica biće stacionirana u Nišu, u sastavu 119. MHE ,,Zmajevi“ smeštenoj na aerodromu ,,Konstantin Veliki“ u Nišu. Preostale tri letelice sa evidencionim brojevima od 14503-14505 biće takođe smeštene u Nišu, nakon što isporuka iz Nemačke bude kompletirana.

Helikopter Mi-35M namenjen za Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovnu odbranu Vojske Srbije uočen tokom leta iznad Rostova na Donu.  Foto: Erik Romanenko

Ono što je zanimljivo jeste da će ruske oružane snage uzeti učešća u obeležavanju 75. godina oslobođenja Beograda sa dva helikoptera Mi-35M. RV Srbije poručilo je četiri ova jurišno desantna helikoptera, a isporuke se očekuju krajem godine. Naši helikopteri su za sada smešteni u Rostovu na Donu gde se provodi intenzivna obuka letačkog kadra. Shodno tome, rusko prisustvo u subotu biće svojevrsna demonstracija izgleda i mogućnosti RV Srbije jednom kad isporuke Mi-35M budu kompletirane.

Intenzivnija ulaganja u vazduhoplovne snage Srbije


MO Republike Srbije je u više navrata u formalnim izjava navelo da se i u budućnosti očekuju nabavke helikoptera, kako Mi-17V-5 tako i H145M. Ovo bi za helikoptersku komponentu RV Srbije značilo bezmalo kompletan preporod.

Podsetimo, najmlađi helikopteri u sastavu našeg vazduhoplovstva su primerci helikoptera SA.342 koji su već stari skoro 30 godina dok su helikopteri Mi-8T stari u proseku 40 godina. Između ostalog, sem nabavke nove tehnike, otvara se pitanje modernizacije postojeće sa Rusijom – konkretno helikoptera Mi-8T koji su poznati kao radni konji transportne helikopterske avijacije sa životnim vekom koji uveliko prelazi 40 godina.

Nema sumnje da je u poslednje 3 godine urađeno dosta da se obnove vazduhoplovne snage Srbije. Posebno su bitna ulaganja u helikopterske jedinice koje su bile slabo opremljene, sa zastarelom tehnikom niskog procenta neispravnosti. Helikopteri, po svojoj prirodi mašine namenjene specijalnim misijama, predstavljaju u modernom dobu jedno od najbitnijih oruđa svakih oružanih snaga kako u ratu tako i u miru.

Nemili događaji iz skorašnje prošlosti kao što su poplave 2014. godine i rušenje sanitetskog Mi-17 uz totalan gubitak posade i unesrećenih lica marta 2015. godine pokazali su da je upotreba vojnih helikoptera u civilne namene vrlo bitna i intenzivna u mirnodopsko vreme, te da se ista bez odgovarajuće opreme ne može sporovoditi.

Svakako da trenutne nabavke, iako vrlo bitne i značajne, ne predstavljaju dovoljno da bi se helikopterska komponenta smatralala modernizovanom. Shodno tome, ostaje nada da će se trend ulaganja u modernizaciju RV nastaviti i u predstojećem periodu.

Tagovi:
Kategorije:Odbrana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *