U periodu od 30. maja do 2. juna u bugarskom gradu Plovdiv održan je tradicionalni sajam naoružanja HEMUS na kojem su predstavljene poslednje modifikacije odnosno prototipovi naoružanja i vojne opreme. Na ovom sajmu koji se tradicionalno održava još od 1995. javnosti je predstavljeno modifikovano oklopno borbeno vozilo BMP-1 pod oznakom BMP-2+.

Reč je o prototipu koji je rezultat zajedničkog poduhvata privatne kompanije Metalika-AB i državnog remontnog preduzeća TEREM-Ivalio. Okosnicu modifikacije čini ugradnja kupole BM1 koja je naoružana sa automatskim topom 2A42 kalibra 30 mm. BM1 je zapravo unapređena verzija borbene stanice KBA-105 Škval. Ovakva kupola proizvodila bi se u mestu Kazanlak, nekih 170 km istočno od Sofije.

Potpora glavnom naoružanju su protivoklopne vođene rakete, domaće proizvodnje Udar-M. Ova raketa konstruisana je uz pomoć pojedinih NATO partnera čija je osnova bila sovjetska 9K111 Fagot.

Pored ugradnje nove telekomunikacione opreme, i mogućnosti da se nakači automatskim bacač granata AGS-17 od 30 mm, možemo reći da nije bilo daljih modifikacije na ovom vozilu. Ukupna težina nije se promenila, a zadržane su već poznate amfibijske performanse sa BMP-1.

Kompanija TEREM-Ivalio sprovela je opsežan remont čime je obezbeđen produžetak životnog veka do 30 godina. Pored remontnog i modernizacijskog dela, prva testiranja bugarski stručnjaci sproveli su krajem 2017. godine.

Ovakva modernizacija proistekla je od ranije najavljivane težnje Ministarstva odbrane da se oko 100 BMP-1, sa koliko Bugarska trenutno raspolaže, remontuje i modernizuje kako bi se nastavilo njegovo dalje korišćenje.

Ostaje da se vidi u narednom periodu da li će se vlasti odlučiti za ovakav koncept modernizacije ili će se opredeliti za neki drugi model. Možemo reći da je ovaj oblik modifikacije slabiji u odnosu na rusku varijantu BMP-2M, za koju su se odlučile ne samo ruske snage, već i vojske Alžira i Indije.

Prema tome, ne treba isključiti mogućnost da se Bugarska na kraju odluči da svoju modernizaciju poveri ruskim kompanijama. Poslednju reč, kao što je to obično slučaj, odneće politika odnosno vlasti u Sofiji.

Kategorije:Odbrana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *