U periodu od 30. maja do 2. juna u bugarskom gradu Plovdiv održan je tradicionalni sajam naoružanja HEMUS na kojem su predstavljene poslednje modifikacije odnosno prototipovi naoružanja i vojne opreme. Na ovom sajmu koji se tradicionalno održava još od 1995. javnosti je predstavljeno modifikovano oklopno borbeno vozilo BMP-1 pod oznakom BMP-2+.

Reč je o prototipu koji je rezultat zajedničkog poduhvata privatne kompanije Metalika-AB i državnog remontnog preduzeća TEREM-Ivalio. Okosnicu modifikacije čini ugradnja kupole BM1 koja je naoružana sa automatskim topom 2A42 kalibra 30 mm. BM1 je zapravo unapređena verzija borbene stanice KBA-105 Škval. Ovakva kupola proizvodila bi se u mestu Kazanlak, nekih 170 km istočno od Sofije.

Potpora glavnom naoružanju su protivoklopne vođene rakete, domaće proizvodnje Udar-M. Ova raketa konstruisana je uz pomoć pojedinih NATO partnera čija je osnova bila sovjetska 9K111 Fagot.

Pored ugradnje nove telekomunikacione opreme, i mogućnosti da se nakači automatskim bacač granata AGS-17 od 30 mm, možemo reći da nije bilo daljih modifikacije na ovom vozilu. Ukupna težina nije se promenila, a zadržane su već poznate amfibijske performanse sa BMP-1.

Kompanija TEREM-Ivalio sprovela je opsežan remont čime je obezbeđen produžetak životnog veka do 30 godina. Pored remontnog i modernizacijskog dela, prva testiranja bugarski stručnjaci sproveli su krajem 2017. godine.

Ovakva modernizacija proistekla je od ranije najavljivane težnje Ministarstva odbrane da se oko 100 BMP-1, sa koliko Bugarska trenutno raspolaže, remontuje i modernizuje kako bi se nastavilo njegovo dalje korišćenje.

Ostaje da se vidi u narednom periodu da li će se vlasti odlučiti za ovakav koncept modernizacije ili će se opredeliti za neki drugi model. Možemo reći da je ovaj oblik modifikacije slabiji u odnosu na rusku varijantu BMP-2M, za koju su se odlučile ne samo ruske snage, već i vojske Alžira i Indije.

Prema tome, ne treba isključiti mogućnost da se Bugarska na kraju odluči da svoju modernizaciju poveri ruskim kompanijama. Poslednju reč, kao što je to obično slučaj, odneće politika odnosno vlasti u Sofiji.

Kategorije:Odbrana

Jedan komentar

Bugarska predstavila svoj koncept modernizacije BMP-1

 1. Hi, I’m Denis, Manning

  I am contacting you on behalf of Natural Apiary.
  Natural Apiary is offering an affiliate program that allows you to create links and earn referral fees when customer clicks through and buy products.
  It’s completely free to join and easy to use.

  Give your websites visitors the ease of referring them to a trusted site where they can purchase products you advertise.
  And when they do, you can earn up to 17% of their total purchase.

  Take advantage of Natural Apiary retail promotions and drive traffic and earn commissions.
  Click here: https://zeep.ly/hdWF7

  Kind Regards,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *