Sirijske demokratske snage (SDF), podržane od koalicije predvođene SAD pokrenule su još jednu u nizu ofanziva, kako bi osvojile poslednje uporište Islamske države (ID) u mestu Bahuz. Ova varoš, koja leži na istočnoj obali reke Eufrat, nekada poznata uglavnom lokalnim meštanima, danas je na svim naslovnicama i svedoči poslednje dane takozvanog kalifata. Samoproklamovane države nekada sa preko 30 000 boraca i teritorijom površine Velike Britanije, koja se prostirala duž Sirije i Iraka.

Eksplozije u Bahuzu tokom ofanzive Kurda (foto: SMM Syria)

Koalicija SDF, većinski sastavljena od kurdske populacije, započela je u ponedeljak granatiranje sa artiljerijskim sistemima, koji su raspoređeni na obodu grada. Dodatnu podršku pružaju SAD, koje sa svojim borbenim avionima izvode vazdušne napade. Glavne mete bili su preostali tenkovski položaji, skladišta naoružanja i municije. 

Celokupnu operaciju zakomplikovala je činjenica da se unutar džepa nalazi veliki broj civila. Jedan deo njih evakuisan je u proteklih mesec dana, što je rezultiralo da se konačno oslobađanje Bahuza prolongira, kako bi se izbegle velike civilne žrtve.

Zbog kompleksne misije, SDF se mora osloniti više na specijalne timove koji će čistiti objekat po objekat u ovom gusto naseljenom području. Problem su i podzemni tuneli, koje su militanti izgradili, kako bi na što efikasniji način odbili napade.

Povlačenje civila iz Bahuza (foto: AP)

Mnogobrojne porodice koje su se našle u Bahuzu i njegovoj okolini u srodstvu su sa militantima. Većina, zapravo, ne potiče iz Bahuza, već su poreklom iz krajeva širom Sirije i Iraka.

Kako je ID gubila teritoriju za teritorijom, tako su se militanti zajedno sa ženama i decom povlačili ka reci Eufrat. Sve to pokrenulo je i humanitarnu krizu, zbog nedostatka vode, hrane i medikamenata.

Unutar ovog džepa, ostao je onaj deo džihadista koji nije želeo da se preda. Procene su da se u ovom momentu nalazi njih oko 1500 koji su se stopili zajedno sa civilima. Malo je verovatno da su u Bahuzu visoko rangirani kadrovi, nekada na ključnim položajima unutar samoproklamovanog kalifata.

Ni vrhovni lider Abu Bakr al Bagdadi verovatno nije među pomenutih 1500 džihadista. Dok se teorije o Bagdadiju svakodnevno ispredaju, njegova sudbina i dalje ostaje nepoznata.

Bahuz, preostala teritorija pod kontrolom ID (foto: AP)

Mnogi militanti su uglavnom prerušeni u civile uspeli da izbegnu zarobljavanje i pogubljenje. Oni će sasvim sigurno u nekoj bliskoj budućnosti formirati ćelije koje će delovati iz podzemlja.

Njihova glavna taktika nesumnjivo bi mogla da se ogleda u vidu izvođenja terorističkih napada i atentata u cilju podrivanja centralne vlasti u Siriji i Iraku.  

Neminovnim padom Bahuza, kao poslednjeg parčeta gusto naseljene zemlje pod upravom džihadista, biće formalno proglašena pobeda nad ID. Pobeda koju će u narednim danima proglasiti Kurdi i njihovi zapadni saveznici neće značiti poraz ID kao terorističke organizacije, već samo njen frontalni slom.

Kategorije:Sirija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *