Prema ekskluzivnim saznanjima uglednog britanskog magazina IHS Jane’s, ruski tenk T-90M Proryv-3 mogao bi do kraja godine da prođe sva neophodna državna ispitivanja. Reč je o modernizovanoj izvoznoj varijanti tenka T-90MS koji je razvijen od strane Uralvagonzavoda.  

Sa tehničke strane, može se reći da je u pitanju jedna opsežna modernizacija koja pored unapređene kupole, Relikt eksplozivno-reaktivnog oklopa, uključuje i ugradnju novog sistema za upravljanje vatrom Kalina, instaliran na tenku T-14 Armata.

Kalina ima mogućnost automatskog praćenja i zaključavanja mete sve do trenutka odluke operatera da deluje po neprijetljom cilju. Nakon što se Kalina pojavila prvi put na T-14 Armata, Rusija je izrazila zainteresovanost da isti sistem za upravljanje vatrom ugradi i na modernizovane varijante tenkova T-72B3 i T-90SM.  

Top je na T-90M ostao nepromenjen, pa je tako 2A46M-5 glavno naoružanje tenka. Za T-90M razvijene su fugasne granate 3VOF128 koje su koncipirane tako da se aktiviraju neposredno ispred željenog cilja. Do ovakve ideje došlo se nakon iskustva sa militantnim grupama na prostoru Sirije, gde se pokazala velika neophodnost za ovakvim vidom granata, pogotovo u urbanim područijima. Pored granata, tenk je opremljen i sa protivtenkovskim vođenim raketama 9M119M.  


Modernizacija postojećih tenkova-prioritet

Nakon što se odustalo od plana masovne proizvodnje tenkova nove generacije T-14 Armata, logičan sled bio je modernizacija postojećih tenkova T-72, T-80 i T-90, čija je cena neuporedivo manja.

Rusija trenutno raspolaže sa oko 20-ak tenkova T-14, koji se trenutno nalaze na ispitivanju u okviru oružanih snaga. Iako je, kako trenutno stvari stoje, Rusija odustala od masovne proizvodnje T-14, njene oklopne snage dobiće do 2020. godine 100 komada ovih tenkova, prema ranije potpisanom ugovoru sa Uralvagonzavodom.

Armate bi trebao da primi Prvi gardijski tenkovski puk, koji je u sastavu Druge gardijske tamanske motorizovane divizije sa sedištem u Moskvi, odnosno takozvanom Ruskom zapadnom vojnom okrugu. Takođe, deo tenkova trebao bi da bude pridodat i Južnom vojnom okrugu.

Kako je postajalo sve izglednije da Armata po kvantitetu ne može ozbiljnije da zaživi, Rusija je, može se reći, bila primorana da posveti više pažnju već postojećim tenkovima. Tako bi buduća okosnica trebali da budu modernizovani tenkovi  T-72B3, T-80BVM i T-90M.  

Svakako najzanimljivija odluka jeste modernizacija tenkova T-80BV na standard BVM. Dugo godina ovi tenkovi bili su u rezervi, najpre zbog velike cene njihovog održavanja. U jednom momentu postojao je plan da se do 2015.godine T-80 u potpunosti povuče iz upotrebe i da prednost tenkovima T-72, T-90, kao i Armati. 

Kako je postajalo sve izglednije da Armata po kvantitetu ne može ozbiljnije da zaživi, Rusija je, može se reći, bila primorana da posveti više pažnje tenkovima T-80. Tako je novi model dobio bolji oklop, ugradnjom eksplozivno-reaktivnog oklopa Relikt, koji pruža značajnu zaštitu od tandem kumulativnih bojevih glava. Pridodat je i rešetkasti deo na zadnjem delu šasije i kupole, u cilju zaštite od kumulativnih projektila. Unapređen je i sistem za upravljanje vatrom, ali je zadržan postojeći top od 125 mm, kao i motor sa gasnom turbinom GTD-1250TF.

Međutim,po  kvantitetu gledano, stub oklopnih snaga činiće tenkovi T-72B3 koji se modernizuju od 2012, a koji poseduju novi sistem za upravljanje vatrom, nišansku spravu, novi motor, kao i još neka unapređenja.

Možemo reći da je Rusija u proteklih nekoliko godina uložila velike napore kako bi se modernizovali postojeći tenkovi. Pored toga što je modernizacija ekonomičnija solucija, Rusija je verovatno izvukla i pouke iz rata u Siriji, gde se pokazalo da stariji tenkovi uz određene modifikacije mogu biti prilično uspešni u asimetričnom ratu koji će biti sve zastupljeniji u budućnosti.

Kategorije:Odbrana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *