Izraelski avioni F-35I ,,Adir“ postali su prvi avioni F-35 koji su učestvovali u borbenim dejstvima, izjavio je u utorak komandant izraelskog RV general-major Amikam Norkin. U izjavi koja je objavljena na Twitter nalogu Izraelskih Odbrambenih Snaga (IDF, Israel Defence Forces, eng.prim.aut) navedeno je da su avioni F-35I već učestvovali u borbenim misijama protiv Sirije.

Takođe, navedeno je da F-35I nisu učestvovali u poslednjem bombardovanju Sirije 10. maja čiji su cilj bile iranske baze i instalacije u Siriji, ali da su bili aktivni u prethodnim napadima. O načinu učestvovanja i profilima misija višenamenskog lovca V generacije međutim, nema još uvek nikakvih detalja.

Izraelski F-35I Adir izvodi forsirani zaokret prilikom nastupa na aeromitingu 29. juna 2017 (foto: Jack Guez/AFP via gettyimages)

Ranija medijska spinovanja o korišćenju F-35I

Izrael je objavio 6. decembra 2017. godine da je prvi njihov F-35I dostigao operativni status. Od početka godine u raznim medijima pojavile su bombastične izjave o navodnim borbenim operacijama F-35I iznad Bliskog istoka, dok je posebno odjeknula ona iz marta meseca koju je objavila kuvajtska novinska agencija Al-Žarida u kojoj je navedeno da su izraelski F-35I preletili Siriju, Irak i izvršili elektronsko izviđanje i ometanje u vazdušnom prostoru Irana.

Ovakvi događaji, mahom plodovi bujne mašte bliskoistočnih urednika i novinara dobro su služili izraelcima u prikrivanju pravih namera i mogućnosti flote F-35I.

Ova objava dolazi u toku narastajuće krize na relaciji Iran-Izrael, koja se najviše ogleda u sve većem iranskom angažovanju u Siriji i približavanju izraelskim granicama, te izlasku SAD iz nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Posledice izraelskog bombardovanja navodne iranske baze u okolini Damaska 10. maja ove godine (fotografija preuzeta sa: Twitter)

Izraelska nabavka F-35

Podsećanja radi, Izrael je u program F-35 ušao 2003. potpisavši o učešću u razvoju novog lovca V generacije kao ,,sigurnosni partner“. Potencijalne nabavke u to vreme su se vrtele oko brojke od 100 aviona. Kao i sa svim stranim avionima, Izrael je insistirao da se u F-35 nađe određen stepen domaće elektronike kao i izraelsko naoružanje, što je dočekano sa neodobravanjem od strane američke vojno-političke scene, a posebno protiv ove opcije bio je proizvođač letelice Lokid-Martin.

To praktično značilo da bi neke senzitivne komponente-kao što je glavni računar misije- morale da budu ostavljene sa otvorenom arhitekturom da bi mogle da prihvate izraelske komponente.

Kriza sa kineskim priznavanjem Hamasa 2006. godine kao legitimnog političkog predstavnika Gaze takođe nije pomogla jer se Izrael našao na skrutini američkog senata zbog veza sa kineskom vojnom industrijom.

Predstavljanje prvog F-35 za Izrael u fabrici Lokid-Martina u Fort Vortu, Teksas ( fotografija preuzeta sa: The Times of Israel)

Na kraju, Lokid-Martin je uspeo da nađe zlatnu sredinu i dogovori manji broj izraelskih komponenti u prvih 19 F-35 u zamenu za kupovinu komponenti za F-35 od izraelskih firmi. Paralelno sa tim, izraelska vojna industrija radila je na razvoju već postojećih raketa v-v Derbi i Piton u varijantama za smeštaj u bomboluk F-35.

Konačno 2014. godine potpisan je ugovor za nabavku još 14 aviona F-35 po ceni od 2.82 milijarde dolara sa opcijama za još 17 letelica i konačnim planom za nabavku ukupno 75 vazduhoplova. Prvi avion F-35I isporučen je decembra 2016. a uskoro su usledile i isporuke još 3 letelice.

Od serijskog F-35A izraelska varijanta najviše se razlikuje po izmenama u glavnom kompjuteru misije, te u senzornoj aparaturi, mada nikakvi detalji na ovu temu nisu poznati. Takođe, izraelska avioindustrija treba da preuzme na sebe proizvodnju spoljašnjeg dela krila F-35I.

Prvi izraelski F-35I (evidencion broj 901) u letu (fotografija preuzeta sa: theavationist.com)

Izrael prvi koristio u borbenim uslovima F-15 i F-16

Ovo nije prvi put da upravo Izrael prvi isprobava naprednu američku tehnologiju u borbenim uslovima. Podsećanja radi, prvu borbenu misiju ikad avion F-15 izveo je upravo u sastavu izraelskog RV iznad Libana 1979. godine.

Po istom šablonu, prvi borbeni let F-16 je imao iznad doline Beka 1981. godine, ponovo u sastavu RV Izraela, celu deceniju pre nego što će ga prvi put u borbi koristiti proizvođač – Sjedinjene Države.

Avioni F-35I Adir i F-16I Sufa koji su zajedno sa avionima F-15I Ra’am okosnica izraelskog RV (fotografija preuzeta sa: Wikipedia)

Uloga aviona F-35 iznad Sirije

Nesumnjivo da je uvođenje aviona F-35I u operativnu službu i njegovo vatreno krštenje iznad Sirije otvoreno ,,pokazivanje zuba“ Izraela u situaciji kad se odnosi na relaciji Teheran-Bagdad-Damask ne odvijaju za Izrael u željenom smeru.

Gomilanje iranskih i pro-iranskih trupa blizu granice sa Sirijom, te ruska intervencija i korišćenje modernog oružija na ratištima Sirije naterala je Izrael da reaguje svojim najskupljim i najsavremenijim sredstvom i tako stavi do znanja da se izraelska vojna moć ne sme podceniti, ali ni otvorena spremnost na sukobe većih razmera.

Kakvu će ulogu F-35I u tim budućim sukobima odigrati ostaje veliko pitanje na koje će sve strane bliskoistočnih sukoba sa nestrpljenjem čekati odgovor.

Kategorije:Sirija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *