Ruska vojska primiće do marta ove godine najmanje 11 vozila za podršku tenkova BMPT Terminator, otkrio je jedan izvor blizak agenciji Interfax. Prema pisanju tog medija, BMPT će biti bazirani na šasiji tenka T-90A, a ne na T-72, kakav je bio slučaj na prethodnoj verziji Terminator 2, koja je bila predstavljena u ruskoj bazi Hmejmim u Siriji prošle godine.

Trenutno nije poznato da li će se pored šasije nešto menjati i na borbenoj stanici. Možemo predpostaviti da će ona ostati ista, dok je šasija promenjena radi veće zaštite i bolje pokretljivosti vozila.

Prethodna verzija Terminator 2 iz 2013. godine, pružala je mnogo bolju zaštitu i delovanje u urbanim uslovima za razliku od Terminator 1. Broj posade na BMPT-72 iznosi ukupno tri člana, gde je vozač u sredini napred, dok su nišandžija i komandir pozadi. Za razliku od BMPT koji je imao , na Terminatoru 2 su uklonjena dva bacača granata. Takođe, što se težine tiče, ona je bila smanjena sa 47 t na 44 t.

BMPT-72 naoružan je sa dva topa 2A42 od po 30 mm i dva lansera sa ukupno 4 protiv-tenkovskih raketa Ataka-T dometa do 6 km, uključujući i koaksijalni daljinski upravljiv mitraljez PKTM 7,62 mm.

Poboljšan je i sistem za upravljanje vatrom. Komandir je opremljen sa panoramskom nišanskom spravom dok nišandžija poseduje dnevni periskop. Nišanska sprava komandiru i nišandžiji omogućava da detektuju metu na 5000 m.

U cilju zaštite ugrađen je aktivno-reaktivni oklop, dok se na zadnjem delu nalaze rešetke koje štite od kumulativnih granata.

Kategorije:Odbrana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *