Prilikom uvežbavanja preleta za paradu povodom dana pobede 9. maja iznad Moskve uočena su dva aviona MiG-31 sa novim hipersoničnim raketama H-47M2 ,,Kinžal“.

Ruska novinska agencija TASS prenela je 5. maja da su iznad Moskve u sklopu priprema za paradu 9. maja proletela dva modernizovana aviona MiG-31K naoružana krstarećim raketama H-47M2 ,,Kinžal“.

Ovo je dva dana pre toga najavio i ministar odbrane RF Sergej Šojgu koji je izjavio da će sem aviona Su-57, Su-30SM i MiG-29SMT u vazduhoplovnoj komponenti parade učestvovati i avioni MiG-31K naoružani sa najmodernijim raketama ,,Kinžal“.

Avioni MiG-31K naoružani raketama H-47M2 prilikom uvežbavanja preleta za paradu 9. maja (foto : VKS Rusije)

Podsetimo VKS Rusije objavile su 10. marta snimak prvog lansiranja nove hipersonične rakete H-47M2 ,,Kinžal“, koja je izazvala priličnu buru među analitičarima i vojnim ekspertima zapadne hemisfere.

I dok je jasno da je ,,Kinžal“ izvedenica iz rakete sistema 9K720 ,,Iskander“ njene performanse i dalje su obavijene velom tajni. Ruski izvori navode da je raketa sposobna da dostigne brzine do 10 Maha odnosno između 11 i 12 000km/h te da je krajnji domet 2000km.

Avion MiG-31K ( taktički broj 93 Crveni) sa raketom H-47M2 prilikom testova (photo by : MO Ruske Federacije)

Takođe, rusko MO navelo je u izveštaju da raketa može imati konvencionalnu ili nuklearnu bojevu glavu te da može da se koristi protiv ciljeva na zemlji i moru. Iako su ovakvi navodi dočekani sa priličnim skepticizmom od strane zapadnih medija, pojava nove krstareće rakete izazvala je prilična komešanja posebno u redovima vojski NATO-pakta, a pogotovu u jeku skorašnje objave MO RF da planiraju da razmeste avione MiG-31BM na granicu sa Ukrajinom.

Prelet aviona MiG-31K sa raketama ,,Kinžal“ iznad Moskve prvo je prikazivanje novog sistema široj javnosti. Pretpostavlja se da je do sada najmanje 6 aviona MiG-31BM prerađeno u verziju MiG-31K osposobljeno da nosi novu raketu, dok neke brojke navode čak i do 10 aviona.

Kategorije:Odbrana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *