Ruski jurišni helikopter Ka-52 srušio se prilikom rutinskog leta u istočnom delu Sirije. Oba pilota poginula su u ovoj nesreći, potvrdilo je Ministarstvo odbrane. Tela poginulih pilota izvučena su i prebačena u bazu Hmejmim.

Nije poznato u kom tačno delu istočne Sirije se incident dogodio. Helikopter je navodno pao iz tehničkih razloga, čime je isključeno obaranje od strane određenih grupa kao uzrok.

Helikopteri Ka-52 ranije su uočeni u vazduhoplovnim bazama Hmejmim i Tijas(T4). Ka-52 odigrao je značajnu ulogu u slamanju otpora militanata Islamske države krajem prošle godine u Deir Ez Zoru. Takođe, verzija Ka-52K bila je raspoređena na nosaču aviona Admiral Kuznjecov tokom svog boravka u Mediteranu krajem 2016.

Ovo je prvi put od njihovog raspoređivanja 2016. da je ovaj tip letelice doživeo incident.

Pad helikoptera Ka-52 dolazi svega četiri dana nakon što se ruski borbeni avion Su-30SM srušio u Sredozemno more usmrtivši oba pilota. Preliminarni uzrok nesreće je uletanje ptice u motor aviona, čime je isto kao i u slučaju Ka-52 isključeno obaranje kao uzrok.

Rusija je od svog uključivanja u Siriji 30. septembra 2015. godine zvanično izgubila 6 borbenih aviona i 7 helikoptera. Međutim, nezvanično uništeno je još 5 helikoptera u bazi Tijas (T4) prilikom napada Islamske države u maju 2016. U prilog ovoj tvrdnji objavljene su satelitske fotografije, koje je Rusija demantovala.

Kategorije:Sirija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *