Dugo iščekivana prva tranša tenkova T-90M Proryv-3 ušla je u službu Oružanih snaga Ruske Federacije. Očekivano, prvi tenkovi T-90M ušli su u sastav 2. gardijske tamanske motorizovane pešadijske divizije, koja pripada 1. tenkovskoj armiji takozvanog Zapadnog vojnog okruga. Pored njih, tenkove bi trebao da primi 27. odvojena gardijska motostreljačka brigada u Mosrentgenu, kao i 6. odvojena tenkovska brigada u regionu Nižnji Novogorod.

T-90M u sastavu Zapadnog vojnog okruga (foto: MORF)

Ugovor o prvih 30 tenkova T-90M poznatiji kao Objekat 188M potpisan je još u avgustu 2017. godine prilikom vojno-tehničkog foruma Army-2017. Ugovor predviđa da 10 tenkova bude kompletno proizvedeno, dok bi se preostalih 20 dovelo na T-90M, modernizacijom starijih modela T-90.

Prvobitan plan bio je da ovi tenkovi budu isporučeni u periodu 2018-2019, međutim od isporuke u tom periodu ostali su samo planovi. Tenkovi u 2018. godini nisu stigli, ali je zato na istom  mestu potpisan još jedan ugovor sa Uralvagonzavodom u nabavci 30 T-90M.

Umesto isporuke prve tranše, 2019. godina biće rezervisana za kompletiranje ispitivanja T-90M, ali i za još jedan ugovor o modernizaciji 100 primeraka T-90A, na nivo Proryv-3.  Reč je o tenkovima koji se u ovom momentu nalaze u ruskoj vojnoj bazi Gudauta u Abhaziji. Nakon rata u Gruziji, T-90A zajedno sa 1700 vojnika stigli su u Abhaziju 2009. godine, a iste godine potpisan je i ugovor u Moskvi sa predsednikom Abhazije Sergejom Bagapš o uspostavljanju baze u Gudauti.

Tenkovi T-90A u Abhaziji koji će biti modernizovani

Očekuje se da do leta T-90A budu povučeni iz baze i preseljeni u okrug fabrike Uralvagonzavoda u cilju modernizacije. Nakon izvršene modernizacije tenkovi se neće vraćati u Abhaziju, već će ući u jedinice Zapadnog vojnog okruga. Novonastalu prazninu u Gudauti, popuniće trenutno nepoznati broj modernizovanih tenkova T-72B3.  

Opsežna modernizacija

Sa tehničke strane, može se reći da je u pitanju jedna opsežna modernizacija. Svoje prvo pojavljivanje T-90M imao je 2017. kada je predstavljen kao unapređen model eksportne verzije T-90MS. Unapređenje T-90M bazirano je prvenstveno na dosadašnjem iskustvu rata u Siriji, koje je pomoglo da se pojedine anomalije otklone.   

Glavno naoružanje čini top sa glatkom cevi 2A46M-4, kalibra 125 mm. Pored standardne municije i protivoklopne vođene rakete 9M119, za T-90M razvijene su i fugasne granate 3VOF128 koje su koncipirane tako da se aktiviraju neposredno ispred željenog cilja. Do ovakve ideje došlo se nakon iskustva sa militantnim grupama na prostoru Sirije, gde se pokazala velika neophodnost za ovakvim vidom granata, pogotovo u urbanim područijima.

Uz top, sa desne strane nalazi se spregnuti mitraljez PKT 7,62 mm. Takođe, na korovu kupole iznad komandirovog otvora  ugrađen je daljinski upravljiv teški mitraljez NSVT 12,7 mm.  

Što se zaštite tiče, najpre treba reći da je reč o varenoj kupoli koja je dodatno zaštićena savremenim eksplozivno-reaktivnim oklopom Relikt. Ovaj oklop pruža daleko veću zaštitu od njegovog prethodnika Kontakt-5, koji se nalazio na T-90A. Posebno kada je reč o potkalibarnim i kumulativnim granatama. Kritični prelaz između kupole i tela tenka zaštićen je ugradnjom čelične mreže, koja je posebno efikasna protiv raketnih bacača. Zadatak ove mreže jeste da aktivira granatu neposredno pre pogotoka samog tenka.

Zadnji deo tenka T-90M (foto: MORF)

Na prednjem delu tela tenka montiran je modularni ERA oklop, dok se po strani nalaze dodatne čelične ploče. Da bi se zadnji deo zaštitio zavarene su rešetke koje pomažu da se najkritičniji deo tenka zaštiti od kumulativnih projektila. Takođe, ne treba zaboraviti da je za T-90M ostavljena i mogućnost instaliranja sofisticirane aktivne zaštite Arena-M.

T-90M pokreće motor V92S2F jačine 1130 konjskih snaga. Ugrađena je manuelna transmisija sa 7 brzina. Maksimalna brzina iznosi do 60 km, dok je radijus procenjen na 550 km.   

Novi sistem za upravljanje vatrom ima mogućnost automatskog praćenja i zaključavanja mete sve do trenutka odluke operatera da deluje po neprijateljskom cilju. Proces funkcioniše tako što komandir uz pomoć termanlne panoramske nišanske sprave odabira metu, zaključava je i prosleđuje automatski nišandžiji koji ispaljuje granatu prema cilju. Onoga momenta kada komandir prebaci cilj nišandžiji na dejstvo, u tom trenutku komandir odmah može nastaviti potragu za sledećim. Time je preciznost, ali i brzina reagovanja podignuta za 15-20%.

Prioritet modernizacija postojećih tenkova

Nakon što se odustalo od plana masovne proizvodnje tenkova nove generacije T-14 Armata, logičan sled bio je modernizacija postojećih tenkova T-72, T-80 i T-90, čija je cena neuporedivo manja. Kako je postajalo sve izglednije da Armata po kvantitetu ne može ozbiljnije da zaživi, Rusija je, može se reći, bila primorana da posveti više pažnje već postojećim tenkovima. Tako bi buduća okosnica trebali da budu modernizovani T-72B3, T-80BVM i T-90M. 

BMPT Terminator, T-90M, T-80BVM (foto: MORF)

Po  kvantitetu gledano, stub oklopnih snaga činiće tenkovi T-72B3 koji se modernizuju od 2012, a koji poseduju novi sistem za upravljanje vatrom, nišansku spravu, novi motor, kao i još neka unapređenja.

Rusija je u proteklih nekoliko godina uložila značajne napore u modernizaciju postojećih tenkova. Pored toga što je modernizacija ekonomičnija solucija, Rusija je verovatno izvukla i pouke iz rata u Siriji, gde se pokazalo da stariji tenkovi uz određene modifikacije mogu biti prilično uspešni u asimetričnim ratovima koji će biti sve zastupljeniji u budućnosti.

Kategorije:Odbrana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *