Očekuje se da će sledeći paket bezbednosne pomoći Bajdenove administracije Ukrajini iznositi milijardu dolara, jedan od najvećih do sada.

Uključivaće municiju za oružje dugog dometa i oklopna medicinska transportna vozila, izjavila su tri neimenovana obaveštena izvora.

Očekuje se da će paket biti objavljen već u ponedeljak. SAD su od početka inavzije 24. februara isporučile pomoć Ukrajini u vrednosti od 8,8 milijardi dolara.

Prošlog ponedeljka, Pentagon je najavio još jedan poseban paket pomoći Ukrajini u vrednosti do 550 miliona dolara, uključujući dodatnu municiju za raketne sisteme HIMARS

Zvaničnici su, govoreći pod uslovom anonimnosti, rekli da predsednik Džo Bajden još nije potpisao sledeći paket pomoći. Oni su naveli da paketi oružja mogu da promene vrednost i sadržaj pre nego što budu potpisani.

Međutim, ako bude potpisan u sadašnjem obliku, bio bi procenjen na milijardu dolara i uključivao bi municiju za HIMARS, municiju za raketni sistem zemlja-vazduh NASAMS i 50 oklopnih medicinskih transportera M113.

Novi paket je usledio nakon nedavne odluke Pentagona da dozvoli Ukrajincima da se leče u američkoj vojnoj bolnici u Nemačkoj u blizini vazdušne baze Ramštajn.

Ukrajina je uz pomoć HIMARS-a uništila više od 100 ciljeva visoke vrednosti, uključujući komandna mesta, skladišta municije, mesta protivvazdušne odbrane, radare, komunikacione sisteme i artiljerijske položaje dugog dometa, rekao je visoki zvaničnik američke odbrane.

Uprkos tome Kijev smatra da vojsci treba najmanje 50 ovakvih sistema i mnogo raketa za njih kako bi promenili stanje na terenu.

Ograničeno snabdevanje navelo je Ukrajinu da se fokusira na vraćanje kontrole nad Hersonom, koji je pao u ruke Rusa početkom marta, umesto da pokuša da povrati zemlju u istočnom regionu Donbasa, gde su ukrajinske snage brojčano nadjačane.


Ukrajinci su koristili HIMARS da bi otežali snabdevanje ruskih snaga u Hersonu i uskratili im superiornost u vatrenoj moći koja im je pomogla da napreduju u istočnoj Ukrajini.

Međutim, bitka za ponovno preuzimanje kontrole nad gradom bi mogla biti jedina značajna kontraofanziva koju će moći da izvedu pre zime.

Osim što se Ukrajinci žale na spori tempo dolaska Himarsa, Ukrajina se žali da je ograničena na lansiranje samo na svoju teritoriju.

To ih sprečava da neutrališu kritičnu rusku infrastrukturu, kao što je most od 19 kilometara preko Kerčkog moreuza koji povezuje Krim sa ruskim kopnom.

Vašington je odbio zahtev Kijeva za rakete većeg dometa koje bi mogle da udare unutar Rusije iz straha od eskalacije.

Kategorije:Sukobi u svetu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *