Od početka godine, Al Kaida na Arabijskom poluostrvu (AQAP) bila je meta američkih napada u Jemenu osam puta. Prema podacima Američke centralne komande (CENTCOM), dva vazdušna napada izvedena su u Januaru u provincijama Marib i Al Bajda, uključujući onaj koji se zbio u novogodišnjoj noći.  Tada je ubijen veteran ove terorističke organizacije, Džamel al Badavi, koji je bio na poternici od oktobra 2000. godine nakon napada na američki brod USS Cole.

Nakon eliminisanja Al Badavija, SAD skoro punih tri meseca nisu dejstvovale u Jemenu, što je pokrenulo pitanje u medijima o razlozima samanjenja inteziteta napada. 

Međutim, u poslednjoj nedelji marta došlo je do serije bombardovanja, pa je tako u tom mesecu izvršeno ukupno šest vazdušnih napada u provinciji Al Bajda, koja se smatra jednom od uporišta AQAP. Pored Al Kaide, mete su bili i militanti Islamske države, koji na određenim teritorijama u Jemenu imaju svoje pisustvo.

SAD su bile navodno u stalnoj komunikaciji sa jemenskim vlastima koje podržava koalicija predvođena Saudijskom Arabijom. Međutim, CENTCOM nije izlazio sa detaljima kakvu su tačnu ulogu imale Hadijeve snage, koje su fokusirane na borbu protiv šiitske milicije Huti.

Broj vazdušnih napada drastično je smanjen nego ranijih godina. U 2017. godini SAD sprovele su 131 napad na ciljeve AQAP-a, dok je u 2018. godini bilo svega 36. Zašto je došlo do smanjenja aktivnosti u Jemenu, CENTCOM do sada nije otkrio.

Postoji mogućnost da je glavni razlog fokusiranje na pomoći koalicionim snagama u borbi protiv Huta koji pod svojom kontrolom drže glavni grad Sanu. Moguće da su i velike civilne žrtve prouzrokovane vazdušnim udarima, naterale SAD da smanje svoje aktivnosti po pitanju AQAP-a u Jemenu.

Sredinom marta Predstavnički dom i Senat glasali su za prekid  američke podrške Saudijskoj Arabiji u ratu u Jemenu, ali Trampova administracija izjavila da će staviti veto na ovaj zakon.


Al Kaida-tajni koalicioni partner protiv Huta u Jemenu

Više od dve godine koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, ubeđivala je javnost da je tokom svoje trogodišnje kampanje u Jemenu uspela većim delom da porazi Al Kaidu na Arabijskom poluostrvu, najopasniju terorističku mrežu koja već skoro 20 godina svoje uporište ima u ovoj osiromašenoj državi.

Pripadnici AQAP-a odgovorni su za neke od najpoznatijih napada, poput onih na hotel u Adenu 1992. gde su bili stacionirani vojnici SAD i Australije, 2000. godine na američki brod USS Cole, kada je poginulo 17 marinaca, a zatim na Svetski trgovinski centar 11. septembra 2001. godine.

Saudijska Arabija i UAE umesto ulaganja napora da se porazi  AQAP sprovodili su zakulisne igre sklapajući tajne dogovore sa teroristima u vidu podmićivanja militanata da napuste zauzete gradove, zajedno sa svojim naoružanjem i opremom.

Kasnije, mnogi od njih bili su priključeni koalicionim snagama u cilju borbe protiv šiitske grupe Ansar Allah, u javnosti poznatija kao Huti, koja svoju podršku crpi iz Irana.

Veliki broj pripadnika AQAP regrutovan je na stranu Saudijske Arabije i UAE, jer su članovi ove teorističke mreže viđeni kao prekaljeni borci s obzirom na njihovo dugogodišnje iskustvo na ratištima širom sveta.

Kategorije:Sukobi u svetu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *