Saudijska Arabija ponudila je Hutima danas prekid vatre koji uključuje prekid bombardovanja i kraj blokade aerodroma i pomorskog saobraćaja. Ovakav predlog dolazi u trenutku ofanzive Huta na strateški važan Marib, ali i pojačanih napada bespilotnim letelicama i raketama na Saudijsku Arabiju.  

Rijad već punih šest godina vodi vojnu kampanju kako bi porazio Hute u Jemenu. Umesto pobede na frontu, vojna intervencija izazvala je najveću humanitarnu katastrofu u svetu, dok su Huti u vojnom smislu nikad jači. Svesna sve učestalijih kritika od strane međunarodne javnosti, uključujući i SAD koje su joj ukinule dalju podršku u operacijama, porodica Saud sa predlogom o prekidu vatre želi da povrati svoj ozbiljno poljuljani imidž u svetu.

Princ Fajsal bin Rahman navodno želi da „topovske cevi u potpunosti utihnu“ i da je sada na Hutima da li će to prihvatiti

Tri nedelje nakon inaoguracije, predsednik Bajden objavio je 4. februara da SAD prestaju da pružaju podršku Saudijskoj Arabiji u Jemenu, kao i da se zamrzava određena prodaja naoružanja. Bajdenova odluka je prvi konkretniji odgovor SAD na saudijsku katastrofalnu politiku u Jemenu. Ipak, ona je, slobodno možemo reći,  došla prekasno, jer je za proteklih šest godina rat odneo više od 233 000 ljudskih života i raselio preko 3 miliona ljudi.

Primirje Saudijske Arabije nuđeno je i ranije. Jednostrani prekid vatre proglašen od strane Rijada prošle godine u jeku pandemije korona virusa ubrzo je doživeo kolaps. Ovoga puta saudijski ministar spoljnih poslova princ Fajsal bin Rahman navodno želi da „topovske cevi u potpunosti utihnu“ i da je sada na Hutima da li će to prihvatiti.  

Neizvesno primirje

Ipak, čini se da ovaj predlog neće biti tako lako prihvaćen. Jedan od visokih predstavnika Huta smatra da Rijad mora da učini mnogo više kako bi se prekid vatre implementirao u praksi. A u praksi to bi značilo da bi pored same Saudijske Arabije u prekid vatre bila uključena i međunarodno priznata vlada koju ova zemlja podržava u sukobima sa Hutima. Prekidu vatre posredovale bi Ujedinjene nacije koje su pozdravile ovakav predlog.

Za Hute je sporno to što prekid vatre ne ispunjava sve njihove zahteve. Ono što je Rijad spreman da ponudi jeste otvaranje međunarodnog aerodroma Sana – vitalne veze Jemena sa spoljnim svetom – sa kog su komercijalni letovi prestali još 2015. godine.

Saudijski vojnici na granici sa Jemenom (foto: NYT)

Rijad takođe nudi da sve takse i carine na uvoz nafte koje generiše strateški važna luka Hodejda (preko koje se uvozi 70% robe) budu na zajedničkom računu Centralne banke Jemena. Taj račun bi bio dostupan međunarodno priznatoj vladi, ali i Hutima. UN su ranije optuživale Hute da su iz ove kase izvukli oko 200 miliona dolara.

Huti u ponuđenom primirju ne vide ništa novo. Za njih je uslov da se najpre prekine blokada luke i aerodroma kako bi pristali na prekid vatre. Rijad u tome vidi konstantno dizanje lestvice zahteva, koji su postavljeni u Teheranu, pre nego u Jemenu.

Kampanja Huta, koja je očito podržana iz Irana, ima za cilj da se obezbedi što bolja pregovaračka pozicija kada do pregovora dođe. A očito za Hute to vreme još nije nastupilo.

Kako bi naterala Hute na primirje Saudijska Arabija je intenzivno već nekoliko nedelja bombardovala Jemen, uključujućii i glavni grad Sanu. Međutim, čini se da ni to neće pomoći da se Huti privole na primirje. Stoga su šanse za postizanje političkog dogovora prilično male. Ukoliko i dođe do prekida velike su šanse da bi on bio kratkog daha i da bi ubrzo došlo do obnove neprijateljstava kako je to već jednom bio slučaj prošle godine.

U tom slučaju nastaviće se ofanziva na Marib koji se nalazi na 120 km istočno od Sane. Njegovim zauzimanjem, vojska podržana od Saudijske Arabije izgubila bi jedno od poslednjih velikih uporišta u Jemenu. Kampanja Huta, koja je očito podržana iz Irana, ima za cilj da se obezbedi što bolja pregovaračka pozicija kada do pregovora dođe. A očito za Hute to vreme još nije nastupilo.

Eventualno direktno uključivanje SAD kao posrednika moglo bi možda konačno da stavi tačku na ovaj šestogodišnji sukob. Vašington bi mogao da iskoristi tu priliku i pozicionira sebe kao donosioca mira u ovoj zemlji, što bi svakako podiglo njihovu odavno poljuljanu reputaciju dogogodišnjom prodajom naoružanja Saudijskoj Arabiji i doskorašnjoj logističkoj podršci u kampanji protiv Huta.

Kategorije:Sukobi u svetu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *