Američki borbeni avioni poleteli su sa nosača USS Harry S. Truman ka Siriji, ovoga puta kako bi bombardovali položaje Islamske države (ID). Novi talas vazdušnih udara usledio je nakon dve nedelje, koliko je prošlo od bombardovanja provladinih snaga u Siriji, u kojima niko nije poginuo i gde je načinjena zanemarljiva materijalna šteta.

Nosač aviona USS S. Harry Truman u Mediteranu 3. maja (foto: Reuters)

Poslednje bombardovanje deo je operacije „Inherent Resolve“ koja je započela 2014. godine u cilju eliminisanja ID na prostoru Sirije i Iraka.

Avioni, među kojima i F/A-18 Super Hornet poletali su na zadatak nekoliko puta tokom petka i subote iz oblasti Mediterana gde se trenutno nalazi nosač sa oko 60 vazduhoplova, od mogućih 90 koliko maksimalno može da primi.

U pratnji nosača nalazi se krstarica USS Normandy, kao i razarači Arleight Burke, Farragut, Forrest Sherman i Bulkeley. Brodovi zajedno sa nosačem stigli su u Mediteran 11. aprila, svega 3 dana uoči bombardovanja vladinih položaja u Siriji.

Prvi talas napada protiv ID posle nekog vremena izveden je 29. aprila u Siriji kod mesta Al Šadidi odnosno u provinciji Deir Ez Zor. Predmet bombardovanja 30. aprila bio je i Irak, gde su bombardovani podzemni tuneli u Mosulu i položaji ID u Ar Rutbahu.

Poletanje F/A-18 sa nosača aviona USS S. Harry Truman (foto: Reuters)

U narednim danima najveći deo bombardovanja do 3. maja zabeležen je u sirijskom mestu Abu Kamal koji se nalazi na granici sa Irakom.

Novi talas vazdušnih napada pokazuje da uprkos tome što su provladine snage frontalno porazile ID u Siriji i Iraku, prisustvo ovih militanata nije potpuno iskorenjeno, što se može videti na trenutnom primeru u Jarmuku. Uprkos novonastalim okolnostima za ID, sve je očiglednije da se ID okreće gerilskom vidu borbe i napadima po principu „udari i beži“.

Tagovi:
Kategorije:Sukobi u svetu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *