Glavni ruski ratni brod u Crnom moru potonuo je u četvrtak, objavilo je rusko ministarstvo odbrane, nakon što je Ukrajina rekla da je bio raketni napad, a Rusija navela da je reč o eksploziji municije na brodu.

Gubitak Moskve, vodećeg broda ruske crnomorske flote, dogodio se dok je vučen u luku po olujnom vremenu, prenele su ruske novinske agencije Ministarstvo odbrane.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je ranije da je više od 500 članova posade na raketnoj krstarici iz sovjetskog doba evakuisano nakon što je municija eksplodirala. Rusija nije priznala napad, već je rekla da je incident pod istragom.

Projekat 1164 Moskva pretrpeo je prethodno značajna oštećenja, za koju je visoki ukrajinski zvaničnik rekao da je rezultat raketnog udara ukrajinske obalske straže.

Posada ruske raketne krstarice Moskva napustila je brod nakon što je požar aktivirao municiju na brodu.

Guverner Odeske oblasti duž Crnog mora Maksim Marčenko rekao je na Telegramu da su snage te zemlje gađale brod sa dve potivbrodske rakete Neptun. Ukoliko bi se ispostavilo da je brod pogođen sa protivbrodskom krstarećom raketom Neptun, bio bi to prvi put da je ova raketa upotrebljena od njenog uvođenja u službu 2021. godine.

Ovo je prvi put da su Ukrajinci mogli da pogode ruski ratni brod na moru, a ne u luci.

Krstarica Moskva

Brodovi ruske Crnomorske flote na moru su od početka rata, povremeno lansirajući rakete na ciljeve unutar Ukrajine. Flota je ujedno prekinula pristup Ukrajini Crnom i Azovskom moru..

Moskva je bila ponos ruske pomorske flote u Crnom moru. Prvobitno je izgrađen u sovjetsko doba u ukrajinskoj luci Nikolajev – gradu u kojem su ukrajinske snage prošlog meseca postavile snažnu odbranu koja je zaustavila rusko napredovanje ka Odesi. Vodeći brod je ušao u službu početkom 1980-ih, preimenovan je u Moskva 1996. i delimično je remontovan 2020. godine. 

Moskva je bila naoružana sa raketama zemlja-vazduh S-300F i OSA-MA, kao i AK-630 bliskim oružanim sistemima i drugim protivmerama kao što su sistemi za elektronsko ratovanje i mamci. Sve to trebalo je da pruži visok stepen zaštite od krstarećih projektila, kao i drugih pretnji.

Moskva u Sevastopolju uočena 7 aprila

Pored toga što je bio vodeći brod Crnomorske flote bio je jedan od samo tri krstarice klase Slava koje su ikada napravljene i jedan je od najvećih u sastavu ruske mornarice. Ne računajući nosač aviona Kuznjecov, jedini nosač koji poseduje Rusija.

Gubitak Moskve podiže moral ukrajinskim snagama, ali je malo verovatno da će promeniti tok rata. Ruske snage su na ivici da zauzmu strateški lučki grad Mariupolj, što bi otvorilo put za stvaranje „kopnenog mosta“ između ruske teritorije i poluostrva Krim.

Ukrajinci već dugo imaju mogućnost da napadaju ruske brodove koji se nalaze u blizini njihovih teritorijalnih voda, ali Neptun daje nacionalnim snagama teritorijalne odbrane daleko veći domet. Raketa, koja je zasnovana na sovjetskoj protivbrodskoj raketi H-35, slična je raketi Harpoon proizvedenoj u SAD. Može da pogodi ciljeve na 280 km od obale.

Krstareća raketa Neptun

Nejasno je koliko projektila Neptun ima ukrajinska mornarica. Ali ako je Neptun pogodio Moskvu, to bi bila demonstracija efikasnosti ovog oružja. Ukrajinci su pozivali Zapad da isporuči sofisticirano protivbrodsko oružje od početka rata.

Pentagon procenjuje da ruska mornarica ima „nekoliko desetina brodova“ u Crnom i Azovskom moru, tako da  uprkos izbacivanju Moskve iz stroja teško da će se promeniti dominacija na moru u korist Ukrajine.

Kategorije:Sukobi u svetu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *