Severna Koreja izvela je deseto po redu lansiranje svojih raketa od 4. maja. U ranim jutarnjim časovima severnokorejska novinska agencija KCNA potvrdila je lansiranje dve rakete sa neidentifikovane lokacije. Testiranje se odigralo u utorak u prisustvu lidera Kim Džong Una, koji je postao redovan ,,gost“ na ovakvim manevrima.  

Kim Džong Un nakon poslednjeg lansiranje (foto: Rodong)

Ovaj višeraketni sistem velikog kalibra prvi put je testiran 24. avgusta. Kao i prethodno, lansiranje je bilo, prema rečima KCNA, u potpunosti uspešno. Rakete su letele nekih 330 km u daljinu i pale su u Istočno more.

Iako vojni vrh zajedno sa Kim Džong Unom nije želeo da otkrije lokaciju, pojedini snimci ukazuju da se lansiranje zapravo odigralo iz vazduhoplovne baze Kaečon.

Lansiranje rakete iz baze Kaečon (foto: KCNA)

Interesantno je i to da je prema zvaničnim informacijama testiranje sa dve rakete izvršeno uspešno. Međutim, dostupne fotografije ukazuju da su od ukupno četiri lansera tri rakete napustile lansirne cevi, što nam govori da je jedna raketa doživela određene probleme prilikom leta.  

Jasno je da Pjongjang ima za cilj da izvrši proveru karakteristika ovog višeraketnog sistema, posebno po pitanju preciznosti, brzine leta, kao i dometa. Samim testiranjem moguće je utvrditi određene anomalije koje se pojavljuju i koje je neophodno otkloniti kako bi sistem ušao u serijsku proizvodnju. Stoga, realno je da se lansiranja nastave i u narednom periodu. 

Fotografija koja jasno prikazuje da su lansirane tri rakete, što znači da je jedna imala neuspešan let (foto: Rodong)

Razlog za učestalije lansiranje različitih i uglavnom novih projektila može se najpre naći u demonstraciji moći, posebno u segmentu raketne tehnologiju. Pjongjang, takođe, želi da na neki način izvrši pritisak na SAD, kako bi se nastavili pregovori i izdejstvovao što povoljniji sporazum oko nuklearnog programa Severne Koreje.

Zanimljivo je da poslednji raketni manevar dolazi svega nekoliko sati nakon što je severnokorejska vice ministarka spoljnih poslova Čoe Son Hui rekla da je njena zemlja spremna da nastavi pregovore sa SAD. Hui je rekla da bi dve zemlje mogle da se sastanu već krajem septembra.

Serija Kimovih raketnih testiranja nije odvratila Trampa od namere za nastavak pregovora sa Severnom Korejom. On njih ne vidi kao direktnu pretnju po njegovu zemlju, jer je reč o projektilima kratkog dometa, koji ne mogu pogoditi obalu Severne Amerike.

Donald Tramp i Kim Džong Un sastali su se prvi put prošle godine u Singapuru, gde je načelno postignut dogovor o denuklearizaciji, ne precizirajući šta to tačno znači i na koji način je to moguće postići. Nova runda razgovora desila se u februaru na samitu u Hanoju. Tada su pregovori propali, očigledno zbog maksimalističkih ciljeva obeju strana.

Poučeni prethodnim susretom, novi krug razgovora mogao bi biti uspešniji jedino ukoliko obe strane izađu sa određenim izmenama za pregovarački sto.

Kategorije:Odbrana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *