Indijski komitet za bezbednost odobrio je nabavku 464 tenkova T-90MS za oklopne jedinice Oružanih snaga Indije. Odobravanje Komiteta korak je napred u pravcu konačnog potpisivanja ugovora, koji se očekuje u narednih nekoliko meseci. Njegovim finalizovanjem, sa ovim tenkovima opremilo bi se 10 pukova. 

Reč je o unapređenoj varijanti koja je namenjena za inostrano tržište, ali i za potrebe ruske vojske. Sveopštom modernizacijom na T-90MS značajno je unapređena mobilnost, vatrena moć, kao i oklopna zaštita.

U pogledu mobilnosti, u tenk je ugrađen dizel motor V-92S2F snage 1,130hp. Glavno naoružanje na T-90MS je top 2A46M-5, kalibra 125 mm, koji može da ispaljuje različite tipove municije. Veliku zaštitu od protivtenkovskih raketa obezbeđuje ugradnja novog eksplozivno-reaktivnog oklopa Relikt.

Tenk T-90MS na poligonu (foto: Rosoboronexport)

Inicijalni dogovor je da bi tenkovi trebali da budu sklapani u Indiji sa komponentama koje bi isporučila ruska kompanija Uralvagonzavod.  U tom slučaju, T-90MS sklapao bi se u Fabrici teških vozila (HVF) u Avadiju, koji leži na jugoistoku zemlje. 

Jedan od potencijalnih razloga nabavke T-90MS može se naći u veoma sporoj licencnoj proizvodnji starije izvozne verzije T-90S, u Indiji poznatije kao Bišma. Prvi ugovor za kupovinu T-90 potpisan je 2001. godine. Tokom njegove realizacije, Rusija je isporučila gotovih 124 T-90, dok su ostalih 186 planirani da budu sklopljeni u Indiji sa komponentama iz Rusije. 

Indija je 2004. godine sklopila ugovor sa Rusijom o licencnoj proizvodnji 1000 T-90S. Proizvodnja svih hiljadu komada trebala je da bude završena do 2020, ali kako trenutno stvari stoje, do sada nije sastavljeno više od 400 primeraka.  Tri godine kasnije, 2017, dogovorena je prodaja još 124 T-90, a da za 223 budu isporučene komponente koje će biti sklopljene u Indiji. 

Postoji mogućnost i da je nedavni sukob Indije i Pakistana dodatno naveo vlasti u Nju Delhiju da ubrzaju proces nabavke T-90MS, koji bi bili od velikog značaja za unapređenje oklopnih snaga.

Impozantna brojnost tenkova, ali ne i njihovo stanje

U ovom momentu procenjuje se da Indija u svojoj službi ima preko 3000 tenkova, koji su širom zemlje raspoređeni u 65 oklopnih pukova. Međutim, uprkos impozantnoj cifri može se reći da se oklopne snage Indije ne nalaze na zavidnom nivou.

Čeličnu okosnicu čine tenkovi T-72 koji su uvezeni i licencno proizvođeni. Indija je 1978. započela kupovinu 500 tenkova T-72, T-72M, T-72M1 iz SSSR. U isto vreme, pokrenuti su prvi koraci za licencnu proizvodnju T-72M1 Adžeja u fabrici HVF. Indija je tako postala prva zemlja van evropskog kontinenta koja je licencno proizvodila T-72. Procenjuje se da je sklopljeno ukupno oko 900 tenkova. 

Indija u svom sastavu u ovom momentu ima oko 1900 T-72 koji su uglavnom iz perioda 1982-1986. T-72M1 Adžeja je već dugi niz godina u procesu modernizacije, kako bi se ugradio novi motor, sistem za upravljanje vatrom, navigacija, komunikaciona oprema i reaktivni oklop. Ostaje nepoznanica koliko je tačno tačno tenkova modernizovano. Pojedini izvori navode da je do sada unapređeno 300 komada.

Uprkos naporima da se ovi tenkovi modernizuju, pojedini podaci ukazuju na alarmantne podatke u pogledu operativnosti, jer je navodno svega 30 % tenkova  u funkciji. Svesni veoma lošeg stanja, Ministarstvo odbrane je odobrilo kupovinu 1000 motora za T-72, kao korak napred u pravcu popravljanja operativnosti. Motori će biti licencno proizvođeni u fabrici motora u Avadiju. Do tada ostaje i  dalje nepoznato koji će tačno tip biti licencno proizvođen.

Pored T-72 i T-90, Indija raspolaže i sa tenkovima treće generacije Ardžun Mk-1, koji po svojoj konstrukciji podsećaju na nemački Leopard 2A5. Vojsci je isporučeno oko 124 primeraka ovih tenkova, od kojih je 50 % van upotrebe zbog različitih tehničkih problema.

Nakon serije testiranja, koja su završena u decembru prošle godine, Ministarstvo odbrane početkom godine odobrilo je nabavku modernizovane verzije Ardžun MK1-A.

U narednih nekoliko godina, očekuje se da 118 ovih primeraka bude uvedeno u naoružanje. MK1-A sa topom od 120 mm težak je čak 68 tona, što je naišlo na kritike pojedinih eksperata. 

Poučeni iskustvom o poteškoćama u proizvodnji i održavanju tenkova, veliko je pitanje kako će se Indija snaći u slučaju T-90MS. Ne treba isključiti mogućnost da Indija kupi jedan deo već sklopljenih tenkova u Rusiji, a da ostatak bude sastavljen u fabrici HFV.

Kategorije:Odbrana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *