Sirijske pro-vladine snage ušle su u kurdsku enklavu Afrin koju Turska zajedno sa svojim pobunjeničkim grupama pokušava da osvoji u proteklih mesec dana.

Ulazak u Afrin dolazi samo dan nakon što je sirijska državna agencija rekla da će „narodne snage“ biti poslate u tu provinciju kako bi se sprečio dalji prodor Turske unutar sirijske teritorije.

Prema trenutno raspoloživim informacijama, regularna sirijska vojska ne nalazi se u ovoj provinciji. Glavnu okosnicu snaga čini Al Bakir brigada iz sastava Nacionalnih odbrambenih snaga (NDF). Na osnovu nekoliko snimaka koji su se pojavili na društvenim mrežama, borci iz sastava ove milicije ušli su u Afrin naoružani sa teškim mitraljezima, nekoliko oklopnih vozila guseničara BMP-1, tenkovima T-72 i PVO topovima nakačenim na kamionima.

Truska BPL u momentu granatiranja pro-vladinih milicija u Afrinu ( Foto: Al Mayadeen)
Turska BPL u momentu granatiranja pro-vladinih milicija u Afrinu ( Foto: Al Mayadeen)

Ubrzo nakon što su prvi konvoji stigli u oblast svereno od Nubul Zahra, turska vojska granatirala je ovo područje iz grada Mare u severnom Alepu, dok je artiljerijsku vatru navodila bespilotna letelica, što je i potvrđeno na snimku Al Mayadeena.

Ulazak pro-vladinih milicija otvara veliku mogućnost direktnog kopnenog sukoba sa turskom vojskom, što bi dodatno zakomplikovalo građanski rat u Siriji.

Kategorije:Sirija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *