Ministarstvo odbrane Poljske potpisalo je 22. jula ugovor sa domaćom kompanijom Bumar-Labedy o modernizaciji tenkova T-72 koji se nalaze u njihovom sastavu.

Poljska je nakon Hladnog rata u velikom broju zadržala tenkove T-72. Takođe, značajan deo njih, T-72M i T-72M1 sklapani su u Poljskoj počekom 80-ih godina 20. veka. Tokom 90-ih oni su činili okosnicu oklopnih snaga, posebno nakon pojavljivanja PT-91, derivata tenka T-72M1, koji je razvijen od strane Obruma i Bumar Labedy.

Sadašnji plan predviđa da se modernizuje više od 300 tenkova. Ukupna vrednost ugovora iznosi ne tako malih 460 miliona dolara. Očekuje se da bi početak modernizacije mogao da usledi krajem ove godine i da traje do 2025.

Tenkovi bi trebali da budu opremljeni sa novom nišanskom spravom koja će omogućiti bolje dejstvovanje u lošim vremenskim uslovima, kao i noći. Takođe, biće ugrađen nova navigacija i digitalna komunikaciona oprema.

Sve do sredine 2016. godine poljsko rukovodstvo zajedno sa ministarstvom odbrane nije videlo tenkove T-72/PT-91 kao prioritet za modernizaciju. Glavni razlog za takav stav bio je plan uvođenja vozila Gepard za direktnu vatrenu podršku, koji bi postepeno trebali da zamene tenkove iz doba Varšavskog pakta. 

Posebno treba istaći da su godinama ovi tenkovi u prilično lošem stanju sa tehničke i kadrovske strane. Zbog lošeg održavanja jedan deo tenkova nije uopšte operativan, a dodatno otežava i to da su posade slabo prolazile kroz obuku.

Pojedini tenkovi koji se formalno nalaze u operativnom statusu godinama nisu ispalili granate iz svojih topovskih cevi. Upravo tako nešto dogodilo se u okvire Druge mehanizovane brigade čije su tenkovske posade na T-72 prošle godine prvi put posle mnogo godina ispalile granatu iz ovih tenkova.  Zapostavljanje ovih tenkova bilo je u skladu sa tadašnjim planom postepenog otpisivanja u korist sofisticiranijih vozila nove generacije.

Međutim, zbog očiglednog kašnjenja u pogledu uvođenja u upotrebu, tenkovi T-72 viđeni su kao jedino prelazno rešenje do njihovog dolaska. To je po prvi put javno obznanjeno u  poljskoj Odbrambenoj strategiji, koja je modernizaciju T-72 videla kao jedini način da se ojača istočni deo zemlje, oslabljen u pogledu oklopnih kapaciteta.

pojedine tenkovske posade na T-72 prošle godine su prvi put posle mnogo godina ispalile granatu iz ovih tenkova

Prvi analitički i konceptualni radovi počeli su 2017. godine, pa je od tada predstavljeno nekoliko rešenja. Svaki od njih koji je sadržao temeljniju modernizaciju bio je težak za poljski budžet. Umesto toga, Ministarstvo odbrane se odlučilo da uradi, ukupno gledano, minorne promene u okviru modernizacije.

Tenkovi T-72 će zadržati isti top, kao glavno naoružanje, a neće doći ni do ugradnje novog reaktivnog oklopa. Neće doći ni do digitalizacije sistema za upravljanje vatrom, a ni do rada na boljoj stabilizaciji topa prilikom ispaljivanja granata dok se tenk nalazi u pokretu.

Ovakva modernizacija neće drastično unaprediti borbenu sposobnost tenkova. Sa tim u vezi teško je očekivati da bi oni mogli bitno da ojačaju odbranu istočnog dela zemlja. Posebno ako bi ove tenkove stavili naspram ruskih T-72B3 i T-72B3M, čija je modernizacija daleko sveobuhvatnija, počevši od topa, sistema za upravljanje vatrom, pa do zaštite.

Ministarstvo odbrane se odlučilo da uradi, ukupno gledano, minorne promene u okviru modernizacije

Poljska modernizacija bi mogla da bude od koristi kako bi se ovi, dugo zapostavljani tenkovi najpre remontovali i dobar deo njih vratio u operativni status. To bi dalje moglo da podstakne državu da ulaže malo više u obuku posada, kako se ne bi desilo da se granate na poligonima ispaljuju jednom u nekoliko godina.  

Uprkos određenim radovima koji će neminovno uslediti na T-72, nema sumnje da će poljski Leopardi 2A4 i 2A5 za duže vreme ostati žila kucavica oklopnih snaga Poljske.

Kategorije:Odbrana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *