U ranim jutarnjim časovima u subotu sa severnog dela Korejskog poluostrva ponovo su polete rakete, po svemu sudeći drugačije od onih koje smo do sada imali prilike da vidimo na snimcima.

Severnokorejski vojnci su u prisustvu njihovog lidera Kim Džong Una iz grada Hamhung lansirali dve balističke rakete koje su pale na oko 400 km od mesta lansiranja.

Priobalni grad Hamhung u provinciji Hamgjong poznat je kao mesto u čijem se podzemlju sklapaju motori na čvrsto gorivo odnosno samo telo rakete. Postrojenja su se godinama proširivala i veruje se da su tu sklapane sve rakete pogonjenje na čvrsto gorivo.

Lansiranje nove balističke rakete kratkog dometa (foto: Rodong)

Kada je reč o samoj raketi koja je lansirana, prve fotografije ukazuju da je u pitanju tip balističke rakete kratkog dometa, lansirane sa guseničarskog transportno-lansirnog vozila. Raketa i sam lanser u dobrom delu podsećaju na američki taktički raketni sistem MGM-140, samo što korejska verzija očito ima rakete većeg kalibra. Severnokorejski inžinjeri odlučili su se za guseničarsku šasiju, najverovatnije zbog u dobrom delu nepristupačnog terena, koji je karakterističan za ovu zemlju. 

Američki ATACMS MGM-140 (foto: Lockheed Martin)

Raketa i sam lanser u dobrom delu podsećaju na američki taktički raketni sistem MGM-140

U seriji svojih testiranja koja su se dogodila u poslednjih nekoliko nedelja Severna Koreja je testirala nekoliko novih artiljerijskih sistema, uglavnom balističkih kratkog dometa. Posebna pažnja usmerena je na sistem KN-23, kako su ga SAD označile. KN-23, pogonjen najverovatnije na čvrsto gorivo, po svom izgledu podseća na ruski 9K270 Iskander.

Ovaj sistem prvi put je javno predstavljen na vojnoj paradi u februaru 2018. godine povodom 70 godina od formiranja Korejske narodne armije. Sumnja se da je prvi put do njegovog testiranja došlo u aprilu, nakon čega su se dva dogodila u maju i još dva u julu.    

Lansiranje nove balističke rakete kratkog dometa (foto: Rodong)

Balističke rakete kratkog dometa neće ugroziti pregovore sa SAD

Razlog za učestalije lansiranje različitih i uglavnom novih projektila može se najpre naći u demonstraciji moći, posebno u segmentu raketne tehnologiju. Pjongjang, takođe, želi da na neki način izvrši pritisak na SAD, kako bi se nastavili pregovori i izdejstvovao što povoljniji sporazum oko nuklearnog programa Severne Koreje.

Poslednje lansiranje došlo je i u momentu novih vojnih vežbi između Južne Koreje i SAD koje Pjongjang vidi kao direktnu pretnju po bezbednost. Ukidanje ovih vojnih vežbi duž same granice jedan su od uslova Pjongjanga kako bi se postigao bilo kakav kompromis po pitanju severnokorejskog nuklearnog programa. 

Predsednik SAD Donald Tramp više  puta je izrazio želju za nastavak dijaloga sa Kim Džong Unom. Serija Kimovih raketnih testiranja nije promenila mišljenje Trampa o daljim  pregovorima. On njih ne vidi kao direktnu pretnju po njegovu zemlju, jer je reč o projektilima kratkog dometa, koji ne mogu pogoditi obalu Severne Amerike.

Prema tome, sve dok Pjongjang bude isključivo, makar javno, razvijao i testirao rakete sa par stotina kilometara dometa to neće ugroziti sudbinu budućih pregovora, uprkos velikom negodovanju Južne Koreje.

Kategorije:Odbrana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *