Pobunjenici koji kontrolišu istočni deo Ukrajine razvili su višecevni raketni sistem pod nazivom Čeburaška, koji je premijerno predstavljen pre nekoliko dana. Prema fotografijama dostupnim u medijima, mogu se videti dve zasebne lansirne jedinice sa po 32 rakete, po svemu sudeći kalibra 217 mm.

Minimalni domet ovih raketa iznosi oko 1500 m, dok je maksimalan procenjen na oko 9600 m. Lansiranje projektila može da se izvede na dva način iz kamionske kabine ili sa određene distance

Lanseri su montirani na zadnjem delu kamionske šasije KrAZ-260. Ova platforma obezbeđuje maksimalnu brzinu do 80 km/h, dok ukupni radijus iznosi 600 km.

Ako pogledamo koncept Čeburaške, možemo reći da ona podseća na ukrajinski BM-21K Grad, čiji je razvoj započeo 2001, kako bi se zamenili stariji višeraketni sistemi BM-21. Prvi prototip napravljen je 2009, a nakon izvesnog vremena ušao je u naoružanje. Ono što najviše Čeburašku povezuje sa BM-21K jeste kamion KrAZ-260. Razlika je u lanseru, gde ukrajinski ima 40 cevi, u koji staju rakete kalibra 122 mm dometa do 40 km.

Raketni sistem „Pahulja“ kojeg su razvili pobunjenici (foto: weaponnews)

Pored ovog višeraketnog sistema koji je već prema rečima pobunjenika “testiran”, uočeno je još jedno vozilo KrAZ na kojem su se nalazile dve rakete kalibra 324 mm i dometa 9600 m.  Ovaj raketni sistem označen je kao „Pahulja“. 

Takozvana Donjecka narodna republika radila je i ranije na modifikaciji i razvoju sopstvenog naoružanja, čija je osnova uglavnom bila zaplenjena tehnika ukrajinske vojske. Vrlo je verovatno da su u ovim poduhvatima imali ulogu i određeni stručnjaci iz Rusije, koji od starta podržavaju pobunjenike na istoku Ukrajine.

Kategorije:Odbrana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *