Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan objavio je početak operacije protiv Kurda na severoistoku Sirije. Operacija je označena pod kodnim nazivom „Mirno proleće“.

Momenat nakon bombardovanja pograni;nog mesata u Siriji (foto: AP)

Prema rečima Erdogana, cilj operacije neće biti samo slamanje kurdskih milicija koje Turska gledao kao teroriste, već i Islamske države.

Turska je svoje napade započela artiljerijom i borbenim avionima koji su gađali pogranična mesta Tal Abijad i Ras al Ain.Pojedini kurdski mediji preneli su da je u turskim vazdušnim udarima poginulo dvoje civila, a da su dva ranjena.

U kasnijim časovima Turska je započela kopnenu intervenciju, ulazeći na prostor Sirije iz četiri pravca. Dva su skoncentrisana kod Tel Abijada, a druga dva kod Ras al Aina. Na twitter nalogu SDF navodi se da su Kurdi u cilju odbijanja napada uspeli da unište tursko oklopno vozilo u selu Ein Diwar, koje se nalazi na tromeđi Sirije, Turske i Iraka.

Dok turske snage izvode ofanzivu u svojoj početnoj fazi, civili, mahom Kurdi, napuštaju pogranične delove poput mesta Ras ei Ain.

Civili napuštaju pogranična mesta u Siriji (foto: AP)

Sirijske demokratske snage, većinski sačinjene od Kurda, zatražile su od koalicije predvođene SAD, da uvede zonu zabrane letenje. Uprkos ovakvim pozivima, teško je očekivati da će tako nešto SAD sprovesti, jer ne žele da ulaze u bilo kakav direktan okršaj sa Turskom.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg oglasio povodom turske akcije rekavši da se nada da će operacije biti odmerene i proporcionalne, što jasno implicira da se NATO izričito ne protivi najnovijem potezu vlasti u Ankari.

Sa druge strane, nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas pozvao je Tursku da okonča vojnu akciju, koja bi mogla da dovede do dalje destabilizacije regiona i jačanja Islamske države. Pored Nemačke, ovoj operaciji usprotivili su se Francuska, ali i Velika Britanija. Italija, takođe, poziva na obustavljanje kampanje, jer bi ona mogla da dovede do dalje destabilizacije regiona.

Američke trupe koje su bile stacionirane na severoistoku Sirije puvukle su se u međuvremenu.  Predsednik Donald Tramp nakon telefonskog razgovora sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom odlučio je da svoje vojnike povuče sa tog područja, ostavljajući tako put ka operaciji.

https://www.facebook.com/193584340666032/posts/2725499950807779/

Trampova odluka da povuče svoje vojnike sa severa Sirije i da zeleno svetlo Turskoj da započne operaciju protiv Kurda predstavlja nesumnjivo značajan zaokret u spoljnoj politici SAD ne samo prema Kurdima, već i prema celokupnoj Siriji.

Kategorije:Sirija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *