Dve snažne eksplozije potresle su Kijev pre zore u utorak. Stambeni blok je bio u plamenu nakon što je pogođen artiljerijskim granatama.

Najmanje pet osoba je poginulo u bombardovanju Kijeva 20. dana ruskog napada. Zgrade su zapaljene, a ljudi zatrpani pod ruševinama. Ruske snage pojačale su pritisak na ukrajinske odbrambene linije, posebno oko Kijeva.

Uprkos opasnosti, lideri Poljske, Slovenije i Češke stigli su u grad u znak solidarnosti sa njegovim narodom.

Premijeri Poljske Mateuš Moravjecki, Petr Fiala iz Češke Republike i Janez Janša iz Slovenije otputovali su vozom u Kijev, prvi strani lideri koji su posetili takvu posetu otkako je ruski predsednik Vladimir Putin naredio invaziju 24. februara.

„Moramo što pre zaustaviti tragediju koja se dešava na istoku“, napisao je Mateuš Moravjecki na Fejsbuku.

Evakuacije civila iz gradova pod napadom ruskih snaga su ubrzane. Oko 2.000 automobila uspelo je da napusti lučki grad Mariupolj. Međutim, konvoj sa zalihama za stanovnike Mariupolja, koji očajnički traže hranu i vodu, zaglavio se u obližnjem Berdjansku.

Razgovori ruske i ukrajinske delegacije putem video linka nastavljeni su u utorak. U nagoveštaju kompromisa, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je Kijev spreman da prihvati bezbednosne garancije koje ne ispunjavaju njegov dugoročni cilj članstva u NATO savezu, čemu se Moskva protivi.

„Ako ne možemo da uđemo na otvorena vrata, onda moramo da sarađujemo sa udruženjima sa kojima možemo, koja će nam pomoći, zaštititi nas…i imati posebne garancije“, kazao je zelenski.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je prerano prognozirati napredak u pregovorima: „Rad je težak, a u trenutnoj situaciji je verovatno pozitivna sama činjenica da se (razgovori) nastavljaju.

Jedan od glavnih saradnika Zelenskog rekao je da će rat biti gotov do maja ili čak za nekoliko nedelja jer je Rusiji ponestalo novih vojnika.

„Sada smo u prelomnom momentu“, rekao je Aleksij Arestovič na video snimku. On je rekao da očekuje ili mirovni sporazum u roku od jedne ili dve nedelje ili još jedan pokušaj Rusije da sa novim pojačanjima ostvari svoje ciljeve, što bi moglo da produži sukob za još mesec dana.

U Ujedinjenim nacijama, ruski izaslanik Vasilij Nebenzia rekao je da će Moskva okončati ono što naziva „specijalnom vojnom operacijom“ kada njeni ciljevi budu postignuti.

Šef NATO-a Jens Stoltenberg najavio je da će se lideri njenih članica sastati u Briselu 24. marta, baš na dan početka NATO agresije na SRJ, kako bi razgovarali o invaziji i pokazali podršku Ukrajini.

„U ovom kritičnom trenutku, Severna Amerika i Evropa moraju da nastave da stoje zajedno“, rekao je Stoltenberg.

Predsednik SAD Džo Bajden će prisustvovati, saopštila je Bela kuća

Otprilike polovina od 3,4 miliona stanovnika Kijeva je pobegla, dok dobar deo ostalog stanovništva provodi noći skrivajući se u stanicama metroa.

Kategorije:Sukobi u svetu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *