Obrađeno je 100% glasačkih listića u oblastima Luganska, Donjecka, Zaporožja i Hersona.

Svi regioni su glasali navodno za priključenje Rusiji.

U Lugansku je navodno više od 98 odsto birača podržalo ideju o priključenju Rusiji.

Donjeck je navodno pokazao slične rezultate nakon prebrojavanja više od polovine glasačkih listića. I regioni Zaporožje i Herson su obradili sve glasačke listiće do utorka, sa 93% odnosno 87% birača koji podržavaju odvajanje od Ukrajine i ujedinjenje sa Rusijom.

Proces integracije novih regiona u Rusiju može da potraje neko vreme jer zahteva odobrenje parlamenta i predsednika zemlje. Ali portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u petak da je „uveren da će to biti dovoljno brzo“.

Šta dalje?

Prema ruskom ustavu i saveznom zakonu o pristupanju novih konstitutivnih članica, procedura uključuje nekoliko koraka.

Kada regioni koji žele da postanu deo Ruske Federacije podnesu svoje predloge Moskvi, predsednik bi trebalo da obavesti parlament i vladu o tome.

Ako se postigne politički dogovor o pristupanju, treba izraditi „nacrte međunarodnih ugovora o prijemu stranih država ili njihovih delova“.

Ovi sporazumi regulišu pitanja kao što su naziv i status novih teritorija, državljanstvo, sukcesija, funkcionisanje javnih organa, rad zakonodavstva i tako dalje.

Nakon potpisivanja ovih ugovora, ruski ustavni sud treba da proveri da li su oni u skladu sa vrhovnim zakonom zemlje.

Ukoliko ne bude kršenja, sledeći korak će biti ratifikacija dokumenata od strane donjeg doma, Državne dume, i njihovo odobrenje od strane gornjeg doma, Saveta Federacije.

Istovremeno, nacrt federalnog ustavnog zakona o prijemu novih konstitutivnih jedinica u Rusiju treba da bude podnet Dumi. Ako se odobri, onda ide u gornji dom na razmatranje.

Ovaj zakon stupa na snagu ne pre stupanja na snagu samih međunarodnih ugovora.

Moskva je ranije upozorila da će, ukoliko se ovi regioni ujedine sa Rusijom, svaki pokušaj Kijeva da ih povrati smatrati napadima na sopstvenu zemlju.

„Odmah će Ustav Rusije stupiti na snagu u odnosu na ove teritorije gde je sve veoma jasno rečeno u vezi sa tim“, rekao je Peskov novinarima prošle nedelje.

Ubrzo nakon što su regioni odlučili da održe referendume, ruski predsednik Vladimir Putin najavio je delimičnu mobilizaciju koja je uključivala pozivanje na naoružanje oko 300.000 rezervista, prema vojsci.

Medijski izveštaji sugerišu da Moskva navodno planira da mobiliše do milion.

Kijev ne priznaje referendum

Kijev smatra da su ove teritorije pod nelegalnom okupacijom i rekao da neće priznati rezultate referenduma. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski odbacio je bilo kakvu mogućnost razgovora posle glasanja.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba izjavio je prošlog utorka da „Ukrajina ima svako pravo da oslobodi svoje teritorije i da će nastaviti da ih oslobađa, šta god Rusija ima da kaže“.

EU i SAD su glasanje već nazvali „lažnim“. Američki državni sekretar Antoni Blinken rekao je u nedelju da regioni LNR, DNR, Herson i Zaporožje „nikada neće biti priznati“ kao deo ruske teritorije. Dodao je da Kijev ima „svako pravo“ da ih uzme nazad.

Kategorije:Sukobi u svetu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *